Americké atómové bomby prichádzajú (VIDEO)
27 | 10 | 2022 I Milan Laca

Spojené štáty sa rozhodli urýchliť rozmiestnenie termonukleárnych bômb B61-12 v Európe.

USA sa rozhodli urýchliť rozmiestnenie modernizovaných termonukleárnych bômb B61-12 na základne NATO v Európe, píše denník Politico, s odvolaním sa na diplomatickú depešu a zdroje oboznámené so situáciou.
Náhrada starých
Program modernizácie munície odhadujú na desať miliárd dolárov. Navrhli ho tak, aby nahradil staršie verzie, vrátane asi 100 bômb , uskladnených na leteckých základniach v Nemecku, Taliansku, Belgicku, Holandsku a Turecku.
Je Európa hrozbou pre USA?
EÚ sa stala kľúčovou hrozbou pre záujmy USA. Hlavnou hrozbou pre záujmy Spojených štátov, sa v súčasnosti stala Európska únia, píše Ralph Schellhammer, docent ekonómie a politológie na Webster University, v článku pre Newsweek. Nie Rusko, ani... Čítať ďalej
27 | 10 | 2022 | Milan Laca
Menia plány
Pôvodne plánovali, že modernizovaná B61-12 nahradí svojich predchodcov na jar 2023.  Americkí predstavitelia však, podľa diplomatickej depeše, v októbri na uzavretom stretnutí v Bruseli spojencom NATO povedali, že to teraz očakávajú už v decembri.
K takémuto kroku podľa denníka Politico dospeli pre zvýšenú jadrovú rétoriku na Západe, v kontexte udalostí na Ukrajine. Pentagon však popiera, že tieto udalosti spolu súvisia. "Modernizácia B61 prebieha už dlhé roky a plán na bezpečnú a zodpovednú výmenu zastaraných zbraní vylepšenými verziami, je súčasťou dlho plánovanej modernizácie. Nemá to nič spločné so súčasným dianím na Ukrajine a nebolo to nijako urýchlené,“ citujú noviny hovorcu Pentagonu Patricka Rydera.
Začalo sa to v Los Alamos  
Radšej rýchlo...

Podľa mnohých komentátorov, by odklad mohol ešte viac vyhrotiť už aj tak nebezpečnú situáciu v Európe. Niektorí experti zároveň naznačujú, že rozhodnutie USA je skôr zamerané na Európu, ako na Rusko a malo by „povzbudiť európskych spojencov“.

Čo je to za bombu?
B61-12 je možné použiť vo voľnom páde a korekčných režimoch zo strategického bombardéra B2, stíhacích bombardérov F-15 a F-16, PA-200 Tornado, ako aj „budúcich leteckých platforiem F-35, B-21 a iných.
Rusko ukázalo zuby, pripravilo jadrové cvičenie...(VIDEO)
Putin riadil cvičenie jadrového útoku ako reakciu na úder nepriateľa. Strategické raketové sily nacvičovali masívny odvetný jadrový úder Strategické odstrašovacie sily nacvičovali reakciu na jadrový útok proti Rusku, vyhlásil minister obrany... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Milan Laca
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik