Ukrajina chystá veľkú mobilizáciu
24 | 10 | 2022 I Milan Laca

„Strana.ua“ nevylúčila masovú mobilizáciu na Ukrajine ako reakciu na čiastočnú v Ruskú.

Na Ukrajine plánujú začať masovú mobilizáciu kvôli ohlásenej čiastočnej mobilizácii v Ruskej federácii. Kyjev sa obáva  početnej prevahy ruskej armády na fronte, napísali noviny Strana.ua, s odvolaním sa na zdroj z tamojšieho ministerstva obrany.
Situácia sa mení
"Oficiálne je na Ukrajine vyhlásená všeobecná mobilizácia od 24. februára 2022. Ale v skutočnosti sme ešte žiadnu všeobecnú mobilizáciu nemali... Vzhľadom na naše obmedzené možnosti organizovať a vyzbrojovať nové jednotky, nebola potrebná hromadná branná povinnosť. Ale teraz sa situácia mení. Rusko začalo mobilizáciu,“ uviedli noviny na svojom telegramovom kanáli.
 
Francúzsko ani Nemecko nechcú sprostredkovávať rokovania o Ukrajine
Nemecko ani Francúzsko neprejavili "túžbu" zúčastniť sa na sprostredkúvaní rokovaní týkajúcich sa ukrajinského konfliktu, vyhlásil v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň vyzdvihol ponuku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
Ľudia sú potrební
Podľa zdroja teraz Kyjev čelí potrebe v skutočnosti po prvý raz začať masovú mobilizáciu a povolať "státisíce ľudí, ktorí majú brannú povinnosť. Išlo by o všeobecnú mobilizáciu. Predtým realizovali mobilizáciu cez veľké podniky „v dedinách a malých mestách, kde sú všetci muži pod kontrolou“ a nebola masívna. Denník píše, že ak Rusko v najbližších mesiacoch povolá 300-tisíc vojakov, ktorí budú na území Ukrajiny," neguje to našu početnú výhodu v prvej línii a umožní Rusom vytvoriť vrstvený obranný systém."
Pouličná akcia
"Preto sa hovorí o rozdávaní predvolaní na uliciach. Nie preto, aby boli okamžite povolaní do armády, ale aby zaregistrovali čo najviac mužov a potom ich v prípade potreby zmobilizovali vo veľmi blízkej budúcnosti. Inak bude plány na zvýšenú mobilizáciu  veľmi ťažké splniť,“ dodal zdroj.
Zoberú všetkých...
Šéf kyjevského centra pre nábor a sociálnu podporu Jurij Maksimov povedal, že ukrajinské jednotky treba doplniť. Predvolanie odovzdá všetkým mužom podliehajúcim vojenskej službe. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová vyhlásila, že v krajine boli zmobilizované státisíce ľudí. Minister obrany Olekdij Reznikov zasa povedal, že je potrebné „poskytnúť milión ľudí, ktorí odolajú nepriateľovi“. Koľko ľudí sa už podarilo zmobilizovať, ministerstvo nespresnilo.
 
Z Chersonskej oblasti už evakuovali približne 25.000 ľudí
Ruské sily v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny tvrdia, že z tohto regiónu evakuovali od minulého utorka už približne 25.000 ľudí. Povedal to námestník tamojšieho proruského gubernátora Kirill Stremousov. Informoval o tom v pondelok britský... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik