Zásoby sa míňajú, raketometov už asi niet
23 | 10 | 2022 I Milan Laca

Pentagon odmietol dodať viac HIMARS-ov Ukrajine z dôvodu klesajúcich zásob.

Spojené štáty nedodajú Ukrajine veľké množstvo viacnásobných odpaľovacích raketových systémov HIMARS z dôvodu obmedzenej priemyselnej kapacity, píše The New Yorker s odvolaním sa na zdroj z Pentagonu. Magazín prezradil podrobnosti o americkej vojenskej pomoci Ukrajine. S odvolaním sa na nemenovaného vojenského predstaviteľa uviedol, že Washington sa nechystá poskytnúť Kyjevu ani rakety ATACMS s dlhým doletom, keďže ukrajinská vláda vyjadrila „ambiciózne želania“ spustiť raketové útoky na Krym.
Odmietajú
"Okamžite sme povedali: Takýchto systémov nedostanete veľa. Pretože na planéte Zem jednoducho neexistujú v neobmedzenom množstve," uviedlo americké ministerstvo obrany.
Silný Biden
Americký prezident hovorí, že Rusko by nemalo uspieť na Ukrajine. Joe Biden vyhlásil, že Rusko by nemalo uspieť vo svojich akciách počas špeciálnej operácie na Ukrajine. Americký líder o tom hovoril v rozhovore pre televíziu MSNBC . Ide o... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Milan Laca
Drahá hračka
Ako sa uvádza  v článku, každé odpaľovacie zariadenie stojí približne sedem miliónov dolárov. Ukrajina podľa expertov minie mesačne viac ako päťtisíc rakiet, zatiaľ čo ich výrobca Lockheed Martin vyrobí len deväťtisíc kusov ročne. Ako objasnil zdroj z Pentagonu, presne ten istý problém existuje so systémami protivzdušnej obrany, požadovanými Ukrajinou. Problém je skôr technický ako politický: Washington nemá veľa náhradných zariadení protivzdušnej obrany, ktoré by dal Kyjevu.
Zbytočne ich ničia 

Druhou stranou mince je periodické ničenie amerických zbraní ruskými jednotkami. Rusi raketovými údermi pravidelne ničia húfnice M777 dodávané na Ukrajinu, uvádza magazín. V jednom prípade armáda na východnej Ukrajine presunula niekoľko húfnic M777 z palebnej pozície do stodoly a o niekoľko minút neskôr zasiahla to miesto ruská raketa, ktorá zničila delá aj nákladné autá používané na ich prepravu.

Pomáhajú, kde sa dá

Spojené štáty pomáhajú Kyjevu nielen s dodávkami zbraní, ale aj  spravodajskými informáciami. Naprílad súradnice na úder proti krížniku "Moskva", dodali Ukrajine na žiadosť Kyjeva, tvrdí magazín. 

Rozbitá Ukrajina (VIDEO)
Ukrenergo: Dnešný rozsah škôd na infraštruktúre môže presiahnuť následky predchádzajúcich útokov. Škody spôsobené sobotňajšími útokmi (22.10.2022) na infraštruktúru, sú porovnateľné, alebo dokonca väčšie ako predchádzajúce útoky, vyhlásil... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Milan Laca
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik