Matovičov rozpočtový cirkus: OĽaNO narobilo najväčšie dlžoby v histórii našej krajiny 
21 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Keď sa raz bude písať história mladosti Slovenskej republiky, tak vláda trnavského cirkusu menom OĽaNO sa doň zapíše veľkými a tučnými písmenami ako tá, čo narobila najväčšie dlžoby v histórii našej krajiny. Skonštatoval to vo svojom komentári pre Hospodárske Noviny komentátor Mário Blaščák.

Od nástupu OĽaNO k moci sa verejný dlh Slovenska zvýšil o 16 miliárd eur aj keď v pomere k HDP minulý rok prevýšil maastrichtský limit nie o tri, ale len o viac ako dve percentá.

Nenechajme sa oblbnúť rečami o výdavkových limitoch ako dogme novej politickej generácie. Vskutku tu vládne selektívna rozpočtová rozšafnosť. Ideálne by boli bianco šeky.

Východiskom ich politiky žiarivej budúcnosti je zvyšovanie dlhu v prítomnosti. A to nielen v dôsledku pandémie, ktorou zarúbali deficit štyroch percent HDP, ale ďalšie dlžoby sa nakopia teraz, v čase energetickej krízy.

Kecami o zlapaní zlodejov Ficovej éry si Igor Matovič naklonili priazeň voličov unavených z korupcie tak, ako Mikuláš Dzurinda poslal na smetisko dejín autoritárskeho Vladimíra Mečiara. Vyhraj voľby a môžeš všetko, poznamenal kedysi korunný princ Smeru.

Zmutovaná pravda... Aj o vakcínach
Aký je rozdiel medzi dezinformáciou a pravdou? Pol roka. Tento okrídlený bonmot je vedľajším produktom kampane proti nepohodlným informáciám. Skonštatoval to v komentári pre denník Pravda publicista Ivan Hoffman. Nie je problém označiť názor,... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

No od nástupu OĽaNO k moci sa verejný dlh Slovenska zvýšil o 16 miliárd eur aj keď v pomere k HDP minulý rok prevýšil maastrichtský limit nie o tri, ale len o viac ako dve percentá. Cynik si povie, veď je to o percento menej ako v jarnom odhade, no pravdou je, že to len vďaka inflačnému zvýšeniu príjmov.

Aj rozpočet na budúci rok opticky zlepšuje inflácia. Vyššie tržby znamenajú vyššie dane aj vyšší rast HDP. Pomer dlhu k HDP sa zmenšuje, čo naznačuje pohyb správnym smerom, no štátna kasa rúbe sekeru za sekerou rok čo rok.

Fatamorgánou inflačného rastu si naoko zlepšujeme deficitno-dlhový profil, no nenechajme sa zmiasť. Je to len cirkus. Ďalšia Počiatkova vila v Cannes. Len Mišel, ktorého sa môžeme povypytovať na detaily, chýba.

EÚ je v kritickom bode! Zistíme, kde sú naše záujmy?
Európska únia patrí Európanom, nie USA! Hegemónia USA je v rozpore so záujmami EÚ. Tvrdia to viacerí odborníci pre denník Global Times. EÚ, ktorú trápia viaceré krízy, sa teraz nachádza v kritickom bode s otázkou, ktorá čaká na odpoveď – Kde sú... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik