Kto má vlastne v rukách plyn?
22 | 10 | 2022 I Milan Laca

Minimum plynu v európskych zásobníkoch je pod kontrolou vlád.

Európa tvrdo pracovala na doplnení zásob zemného plynu na zimu, no národné vlády majú nad týmito dodávkami malú kontrolu, napísala agentúra Bloomberg.

Štát je bezmocný

Podľa agentúry je len asi 10 % plynu v zásobách od Talianska po Holandsko pod priamou kontrolou vládnych predstaviteľov, prostredníctvom národných strategických rezerv. Zvyšok kontrolujú medzinárodné obchodné a energetické spoločnosti a priemyselné skupiny, ktoré môžu voľne predávať plyn uchádzačovi s najvyššou ponukou, aj keď je kupujúci z inej krajiny. Malá časť paliva je v rukách obchodných spoločností ako Glencore Plc a Vitol Group, ktorých hlavným záujmom je maximalizovať hodnotu svojich portfólií.

Bezodná Európa? Ukrajine budeme dávať 1,5 miliardy eur mesačne!
Európska únia plánuje dávať Ukrajine na budúci rok 1,5 miliardy eur mesačne. Potvrdila to v piatok na záver summitu EÚ v Bruseli predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Ako pripomína Politico, Komisia sa k platbám Ukrajine... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Plné zásobníky

Bloomberg poznamenáva, že obavy, že Európa si nebude schopná zabezpečiť plyn na zimu, podnietili snahy o jeho akumuláciu – európske zásobníky plynu sú už takmer plné, miera naplnenia presahuje priemer za päť rokov. Aby sa však vlády vyhli rizikám dodávok, môžu sa pokúsiť vyhlásiť núdzový stav, píše agentúra. V takom prípade bude mať napríklad Nemecká spolková sieťová agentúra, ako aj iné podobné regulačné orgány, právo povoliť alebo zakázať čerpanie plynu zo zásobníkov.

Zásobníky nestačia

Zásoby plynu v Nemecku, podľa agentúry, pokrývajú len 25 % jeho ročnej spotreby, hoci krajina má najväčšiu kapacitu na skladovanie plynu v Európe a môže využívať aj zásoby z Rakúska. V zime väčšinou pôsobí Rakúsko ako dodávateľ, pričom viac ako dve tretiny svojej skladovacej kapacity zvyčajne poskytuje iným krajinám. Česká republika a Maďarsko majú tiež väčšiu kapacitu, ako je potrebné pre ich domáce využitie. Podľa agentúry Bloomberg je Poľsko v ťažkej pozícii z hľadiska zásob plynu.

Ešte niečo dávajú

Ruský Gazprom v  súčasnosti dodáva plyn do Európy cez kontrolný bod Sudža cez Ukrajinu a Turecký prúd v celkovom objeme asi 80 miliónov kubických metrov za deň. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že zásobníky plynu v Európskej únii  sú teraz naplnené na 92 ​​%. Vyzvala krajiny EÚ, aby spoločne nakupovali plyn.

Maďarsko získalo výnimku zo všetkých stropov na cenu zemného plynu. Čo vybavil Heger?
Maďarsko dostane výnimku z plánovaného stropu EÚ na cenu plynu, tvrdí Orbán. Maďarsko získalo výnimku zo všetkých stropov na cenu zemného plynu, ktoré Európska únia v budúcnosti zavedie. Oznámil to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik