Biden nechce o znížení pomoci pre Ukrajinu ani počuť
21 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Americký prezident Joe Biden kritizoval vo štvrtok Republikánsku stranu, ktorá naznačila, že ak zvíťazí v novembrových voľbách do Kongresu, mohla by znížiť finančnú podporu pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Povedali, že ak vyhrajú, zrejme nebudú financovať, (či) pokračovať vo financovaní Ukrajiny," povedal Biden na zhromaždení v rámci predvolebnej kampane Demokratickej strany v štáte Pensylvánia.

"Títo ľudia to nechápu. Je to oveľa väčšie než Ukrajina. Ide o východnú Európu... ide o NATO. Dôsledky sú tu naozaj naozaj vážne," povedal. "Oni nemajú zmysel pre americkú zahraničnú politiku," dodal na margo republikánov americký prezident.

Kasa pre Kyjev sa zatvorí?
Kyjev zostal prekvapený vyhlásením amerických republikánov o znížení pomoci Ukrajine. Ukrajinskí politici boli zhrození návrhom Kevina McCartyho, vodcu republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov USA, „zavrieť kohútik“ financovania Ukrajiny v... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Milan Laca

Líder republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy v utorok povedal, že ak jeho strana získa v novembrových voľbách väčšinu, Ukrajine nevypíše "bianko šek". Je to prvý oficiálny signál, že Kyjev odolávajúci ruskej invázii by mohol v budúcnosti čeliť vážnejším problémom pri získavaní financií z USA, kde už preň slabne podpora v oboch hlavných politických stranách, podotýka AFP.

Samotný McCarthy dúfa, že sa stane predsedom Snemovne reprezentantov, a obsadí tretiu najvyššiu politickú funkciu v USA - po prezidentovi a viceprezidentovi. Republikáni však vo voľbách plánovaných na 8. novembra musia získať väčšinu v Snemovni reprezentantov.

AFP pripomína, že od ruskej invázie 24. februára Spojené štáty poskytli Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote 17,6 miliardy dolárov. Je to len zlomok z celkovej americkej pomoci pre Ukrajinu, ktoré tamojším obyvateľom poskytujú omnoho väčšiu humanitárnu pomoc.

Briti sa sťažujú, Rusi ich ohrozujú... (nad Čiernym morom)
Minister obrany Wallace povedal, že ruský Su-27 vypálil raketu smerom k britskému lietadlu. Britské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská stíhačka odpálila raketu v smere britského vojenského lietadla nad Čiernym morom. Jeho prejav v parlamente... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik