Kasa pre Kyjev sa zatvorí?
20 | 10 | 2022 I Milan Laca

Kyjev zostal prekvapený vyhlásením amerických republikánov o znížení pomoci Ukrajine.

Ukrajinskí politici boli zhrození návrhom Kevina McCartyho, vodcu republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov USA, „zavrieť kohútik“ financovania Ukrajiny v prípade jeho víťazstva v strednodobých voľbách. Informuje o tom denník Financial Times.

Stačilo

McCarthy naznačil, že Američania, ktorí čelia recesii, jednoducho „nedajú Ukrajine voľnosť“. Texaský poslanec Michael McCall, pri zmienke o financovaní Ukrajiny, dodal, že republikáni chcú "vidieť väčšiu zodpovednosť a dohľad."

Budú voľby

Voľby do amerického Kongresu sa budú konať začiatkom novembra a podľa predpovedí ich vyhrajú republikáni. McCarthy sa v tomto prípade stane predsedom Snemovne reprezentantov. Ukrajina je podľa neho dôležitá, ale nemal by to byť jediný problém a nemôže počítať s neobmedzenou pomocou Washingtonu.

Rozpočet EÚ má byť zameraný na Ukrajinu, energetiku a pandémiu
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu naznačili, že rozpočet EÚ na rok 2023 by mal účinnejšie riešiť dôsledky vojny na Ukrajine a proces obnovy po pandémii koronavírusu. Europoslanci hlasovali o pozícii EP k únijnému rozpočtu na rok 2023 a... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Prekvapení

„Aby som bol úprimný, boli sme šokovaní, keď sme počuli tieto komentáre pána McCarthyho,“ povedal šéf frakcie vládnucej strany Sluha ľudu v ukrajinskej Najvyššej rade. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko vyhlási, že Kyjev  počíta s „neustálou podporou oboch strán“ z Washingtonu.

Biely dom hovorí...

Oficiálna predstaviteľka americkej administratívy Karine Jean-Pierre predtým povedala, že Washington je pripravený podporovať Kyjev tak dlho, ako to bude potrebné. Spojené štáty sa podľa nej chystajú Ukrajine naďalej poskytovať vojenskú, hospodársku a humanitárnu pomoc. Tlačová tajomníčka Bieleho domu povedala, že Spojené štáty odsudzujú odpálenie ruských rakiet na ukrajinské územie a sú v každodennom kontakte so svojimi náprotivkami v Kyjeve. Zdôraznila, že Washington bude Ukrajincov podporovať tak dlho, ako to bude potrebné, pričom sa bude naďalej snažiť uvaliť na Moskvu sankcie.  

Intrigy - niekto nechce, aby sa stretli
V Bielom dome sa snažia zabrániť Bidenovi stretnúť sa s Putinom na G20. Americkí predstavitelia prijímajú preventívne opatrenia, aby sa vyhli čo i len stretnutiu na chodbe, alebo stretnutiu oboch lídrov pri fotografovaní, napísal Jonathan Lemire... Čítať ďalej
20 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik