Jozef Brhel vypovedal pred súdom. Aj o svojej diagnóze
19 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

V utorok sa v kauze Mýtnik postavil pred súd aj bývalý poslanec Jozef Brhel. Ten sa pokúsil očistiť z obvinení, za ktoré mu hrozí aj 15 rokov vo väzení.

O čo ide v kauze Mýtnik

Obžalovaní mali profitovať na štátnej zákazke, ktorú dostala firma Michala Suchobu. Finančná správa (FS) zaplatila cez 53 milióna eur, pričom znalci ohodnotili IT systém na 8,6 milióna eur. Podľa predsedu senátu Jána Hrubalu, FS žiada náhradu škody viac, ako 45 miliónov eur.

Spolupracujúci obvinený

Obžaloba staršiemu Brhelovi vyčíta, že v zahraničí vytvorili niekoľko firiem, ktoré spoluzakladal Bahleda, no v oboch mal byť konečným užívateľom výhod Jozef Brhel mladší. V týchto firmách mala skončiť značná časť peňazí od FS. Obžalovaní sa výsluchu podrobia v priebehu tohto týždňa.

Hamranovi chlapci. Keby nešlo o zásah, aj sa zasmejete
1. december 2020, Petržalka a Digital Park II. Vyše päťdesiatka kukláčov Lynx Commando obsadilo priestory Penty spôsobom, ako z akčného filmu. "Akcia" Hamranových chlapcov má, zdá sa, dohru. Podnet do parlamentu „Zaistenie priestoru, v ktorom sa... Čítať ďalej
18 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Pojednávalo sa po pár sťažnostiach

Od deviatej súd riešil procesné veci, ale aj námietku advokáta Mandzáka voči členovi senátu Stierankovi a niekoľko námietok podali aj ostatní obhajcovia. Tých sudca Hrubala ubezpečil, že odôvodnenie uznesenia vypracuje ešte v tomto týždni tak, aby o námietkách mohol rozhodnúť čo najskôr Najvyšší súd. 

Po "poldni" námietok

"Neodmieta vypovedať, ale po spontánnej časti výpovede bude odpovedať na otázky až potom, keď pred senát súdu predstúpia svedkovia navrhnutí obžalobou,“ povedal Brhelov  český obhajca Lukáš Trojan.

"Nespáchal som trestné činy ktoré sú mi kladené za vinu. Stále mám za to, že prokurátor nespresnil ,aké skutky som mal spáchať. Aj vo väzbe som bol len preto, že sa volám Brhel,“ vypovedal Jozef Brhel.

Kauza Mýtnik pokračuje, budú vypočúvať aj Hegera?
Včera sa začalo prvé pojednávanie v kauze Mýtnik a na súde bolo hneď dusno. Dnes sa čaká na výsluch Jozefa Brhela, ale aj na slová obhajcu Roberta Kaliňáka. V kauze, v ktorej za IT systém, ktorého hodnota bola podľa znalcov 8,6 milióna eur, ale... Čítať ďalej
11 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Pripomenul diagnózu

„Aj keď nie som na PN, stále som psychiatrický pacient a cítim sa nekomfortne,“ priznal Brhel, aby hovoril o väzbe. Po dohovore predsedu senátu Hrubalu sa Brhel dostal aj k veci.

„Hlavnou otázkou má byť, či bol ten obchod výhodný pre štát. Doteraz nebola ustálená škoda a štát zarobil 7,5 miliónov eur. Prokurátor pracoval so škodou v desiatkach miliónov eur, ale nevieme, ako sa k nej dopracoval. Náš znalecký posudok vyvrátil túto škodu,“ vypovedal Brhel, ktorý je ale presvedčený, že ide o politický proces, keďže bol spájaný so Smerom-SD.

„Aby došlo k trestnému stíhaniu pri verejnom obstarávaní, muselo by ísť o osoby, ktoré majú dočinenia s urečením podmienok obstarávania, a to som ja nemal,“ vypovedal tiež Brhel. Ten sa tiež domnieva, že za všetkým je snaha prokurátora Repu kriminalizovať ho.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Advokát v kauze Mýtnik: Na Hegera existujú dôvodné podozrenia z korupčnej trestnej činnosti
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica sa v pondelok začal proces so šiestimi obžalovanými v kauze Mýtnik, podnikateľom Jozefom Brhelom, jeho synom Jozefom Brhelom mladším, bývalým štátnym tajomníkom ministerstva... Čítať ďalej
10 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR