Ani Čína nedá plyn Európe!
17 | 10 | 2022 I Milan Laca

Čína sa rozhodla  zastaviť dodávky plynu do Európy.


Čína prestane vyvážať skvapalnený plyn do Európy a ponechá si ho pre domáci trh. Počas studenej zimy by to mohlo prehĺbiť energetickú krízu v EÚ. Takéto palivo je však neatraktívne kvôli drahej doprave, píše agentúra Bloomberg.

Stop

Čínske úrady nariadili veľkým, štátom vlastneným spoločnostiam, aby prestali predávať skvapalnený zemný plyn zákazníkom v Európe, ako aj v ďalších ázijských krajinách, aby uspokojili domáci dopyt. „Národná komisia pre rozvoj a reformy, hlavný ekonomický orgán krajiny,  požiadala spoločnosti PetroChina Co, Sinopec a Cnooc Ltd. ponechať  zimné objemy na interné použitie,“ uviedli zdroje agentúry.

Macron Američanom: Za štvronásobok? Takto priateľstvo nevyzerá!
Francúzsky prezident Macron adresoval Američanom odkaz: Nie je priateľstvo, ak od vás môžeme kupovať plyn za štvornásobnú cenu. Priateľstvá by podľa neho nemali vyzerať takto. Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona by európske národy mali... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Alica Kočišová


Dovážajú z Ameriky

Čína má veľké kontrakty na nákup plynu z USA a tento rok miestni obchodníci pre nízky domáci dopyt presmerovali časť ponuky do Európy, píše Bloomberg . Ak bude chladná zima, rozhodnutie o prerušení dodávok, by mohlo prehĺbiť energetickú krízu v EÚ. Zatiaľ čo predaj LNG z Číny priniesol európskym kupujúcim určitú úľavu, rýchle dopĺňanie zásob a rekordne vysoké náklady na dopravu znížili atraktivitu opakovaných dodávok.

Európa hľadá

EÚ začala hľadať alternatívne zdroje dodávok plynu po tom, čo Rusko, v reakcii na západné sankcie, previedlo platby za palivo na ruble a tiež znížilo dodávky. Toto rozhodnutie vysvetlilo technickými problémami. V dôsledku toho vzrástla cena plynu v Európe a Európska komisia zaviazala členské krajiny znížiť spotrebu o 15 %, aby sa situácia normalizovala.


USA zarobia 

Ďalšie dodávky plynu do Európy poslali Spojené štáty. 70 % všetkého vývozu skvapalneného plynu z USA teraz smeruje do EÚ . Napriek tomu, že sa očakáva nárast cien elektriny pre rekordné objemy dodávok, Washington sa nechystá obmedzovať export skvapalneného plynu, napísala agentúra Reuters.

Viktor Orbán rokuje! Bruselské sankcie sú nesprávne
V rámci prípravy na summit Európskej únie, ktorý sa bude konať v druhej polovici tohto týždňa, viedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok prípravné rokovania s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a s premiérmi štyroch krajín EÚ... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik