"Zarobil" Leyenovej syn s pomocou mamičky?
16 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Na Ursulu von der Leyenovú vrhá tieň ďalší korupčný škandál. Ešte počas jej pôsobenia vo funkcii ministerky zaplatilo nemecké ministerstvo obrany externým konzultantom desiatky miliónov eur. V jednej z prijímajúcich spoločností pôsobil aj jej syn David. 

Exministerka počas nemeckého parlamentného vyšetrovania priznala, že došlo k chybám, "a celé sa to nikdy nemalo stať", ale podľa informácií denníka Magyar Nemzet nemal tento škandál žiadne právne následky. Po škandále s vakcínami sa vynorila ďalšia, pre predsedníčku Európskej komisie trápna informácia o tomto pochybnom prípade.

Baerbocková: Berlín zásobuje Ukrajinu zbraňami práve preto, že Zelení sa zasadzujú za mier
Za dodávku ďalších zbraní Ukrajine sa na zjazde nemeckej strany Zelených v sobotu v Bonne vyslovila prevažná väčšina delegátov. Odmietli tiež viacero návrhov, v ktorých sa podpora dodávok zbraní pre ukrajinské sily kritizovala ako odklon od... Čítať ďalej
16 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Škandály ju dobiehajú

Ursula von der Leyen slúžila takmer všetky štyri vládne obdobia Angele Merkelovej a bola považovaná za jednu z možných nástupkýň bývalej kancelárky. Prvýkrát sa funkcie ujala 22. novembra 2005 ako ministerka pre rodinné záležitosti vo vláde Angely Merkelovej. Od roku 2009 bola ministerkou sociálnych vecí a práce a od roku 2013 šéfkou rezortu národnej obrany. Jej pozíciu doma dlhodobo posilňoval aj fakt, že je považovaná za atlantistu, liberála a globalistu z presvedčenia, čo je v dnešnom Nemecku vážna výhoda. Ursulu von der Leyenovú však viackrát dobehla jej minulosť, predovšetkým hlavný škandál z čias, keď bola ministerkou národnej obrany, konkrétne kauza externých poradenských zmlúv.

Externým konzultantom sa pri Leyenovej "darilo"

Príbeh sa začal na jeseň roku 2018 únikom správy nemeckého Spolkového kontrolného úradu. Škandál sa ťahal celé roky a v roku 2020 musela Ursula von der Leyenová ako predsedníčka Európskej komisie vypovedať pred vyšetrovacím výborom Spolkového snemu o desiatkach miliónov eur, ktoré ministerstvo národnej obrany zaplatilo externým konzultantom. Len za prvý polrok 2019 bola celková suma 154 miliónov eur. Na porovnanie, všetky ostatné nemecké ministerstvá minuli za prvých šesť mesiacov roku 2019 na externých konzultantov 178 miliónov eur. To znamená, že samotné ministerstvo obrany minulo na externých konzultantov takmer toľko peňazí ako všetci ostatní dohromady.

NRSR: Poslanci by sa mali zísť opäť v utorok
Poslanci Národnej rady (NR) SR by sa mali zísť opäť v utorok (18. 10.) o 11.00 h. Avizoval to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po tom, ako počas uplynulého týždňa prerušil aktuálnu 72. schôdzu NR SR. Rokovanie presunuli pre obštrukciu... Čítať ďalej
16 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Práve v tom čase tam pracoval aj jej syn David. Náhoda?

Katrin Suder, štátna tajomníčka Von der Leyenovej, ktorá mimochodom hrdo a často verejne hovorila o tom, že je lesbička, prišla na ministerstvo práve z takejto externej poradenskej firmy, z kancelárie McKinsey v Berlíne. Navyše v rokoch 2016 až 2019 pracoval v rovnakej firme aj ministerkin syn David von der Leyen a časová zhoda nevyzerá byť náhodnou. Podozrivé je hlavne to, že Katrin Suder dohliadala na multimiliardové verejné obstarávania v oblasti zbrojenia a o svojej každodennej práci podávala správu priamo ministerke.

Na súčasnú predsedníčku Európskej komisie nevrhá dobré svetlo ani to, že aj ľavicovo-liberálne Politico dospelo k záveru, že vplyv externých konzultantov na tomto kľúčovom rezorte sa počas jej pôsobenia nápadne zvyšoval.

Vražda na Zámockej: Čo robil Juraj po vražde?
Na svetlo vychádzajú stále nové informácie. Čo robil vrah po streľbe na Zámockej, pri ktorej zabil dvoch mladých mužov a poranil mladú ženu? Skôr, ako to definitívne ukončil, stihol viacero vecí a napísal aj list na rozlúčku. Čo sa však dialo tesne... Čítať ďalej
16 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik