Dagmar Kramplová: NATO je nástrojom udržania moci USA v Európe
12 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová

"NATO je nástrojom udržania moci USA v Európe a štáty ako Slovensko, Maďarsko a ďalšie sú len políčko na ich šachovnici. Čo teda s tým a ako na to musí súčasná národná politika reagovať?" Pýta sa Dagmar Kramplová, podpredsedníčka SNS.

"Čo s Európskou úniou a ako von z NATO," sa zamýšľa Dagmar Kramplová v príspevku, ktorý zverejnila na sociálnej sieti.

"Posledných tridsať rokov jasne ukázalo, že pre EÚ v dnešnej podobe nie sú štáty ako Slovenská republika žiadny partner, ale len súčasť akéhosi priestoru, odkiaľ je dovolené neobmedzene exportovať zisky smerom na západ (a importovať neoliberálnu propagandu). O NATO sa v tomto smere treba tiež vyjadriť jasne, NATO je nástrojom udržania moci USA v Európe a štáty ako Slovensko, Maďarsko a ďalšie sú len políčko na ich šachovnici. Čo teda s tým a ako na to musí súčasná národná politika reagovať?" Pýta sa Kramplová.

Nočná mora stále trvá! Slová zranenej študentky, ktorú odvážali v sanitke spolu s Dědečkom
Celé Slovensko je ešte stále v šoku z tragickej nehody na zastávke na Zochovej, pri ktorej prišlo o život päť mladých ľudí. V dave čakajúcich stála aj Patrícia, ktorú so zraneniami odvážala sanitka medzi poslednými. V sanitke však bol aj ďalší... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Európsku úniu je podľa Kramplovej potrebné od základov zreformovať

"Myšlienka spolupráce v Európe nie je zlá, treba však konštatovať, že to, čo sa z EÚ za posledných tridsať rokov pod vplyvom extrémnej neoliberálnej politiky stalo, to nemá so slobodnou spoluprácou európskych štátov absolútne nič spoločné," myslí si Kramplová.

EÚ sa podľa nej vo svojej hospodárskej politike absolútne podriadila diktátu nadnárodných korporácií, finančnému veľkokapitálu a ľuďom ako George Soros, ktorých cieľom je vynucovať si globalizáciu svojich ziskov (koniec koncov, aj ukrajinský Majdan z roku 2014 ako príčina všetkých dnešných problémov bol presne o tom, že finančne a politicky vyčerpaná EÚ potrebovala nové zdroje a preto potrebovala Ukrajine vnútiť svoju asociačnú dohodu).

Kramplová je presvedčená, že ako riešenie je Európsku úniu potrebné v prvom rade zreformovať a to do podoby pred prijatím Maastrichtskej zmluvy z roku 1992 a spoluprácu európskych štátov ďalej rozvíjať na úrovni rovnocennej spolupráce slobodných európskych národov.

"Teda žiadny európsky kvázisuperštát, ale Európa slobodných národov. To v prvom rade. V druhom rade sa Európa bezpodmienečne musí odstrihnúť od svojej závislosti na finančnej plutokracii a nadnárodnom veľkokapitále - aj úplnému ignorantovi musí byť dnes už totiž zrejmé, že práve vplyv týchto ľudí na finančnú politiku EÚ bol príčinou všetkých kríz v Európe počnúc finančnou krízou z roku 2008 - kedykoľvek sa Európa priečila rozhodnutiam finančnej plutokracie, finančná plutokracia zaútočila na spoločnú európsku finančnú politiku, ktorá je tým najzraniteľnejším miestom dnešnej EÚ, píše na sociálnej sieti.

Potrebné je podľa nej zabezpečiť, aby za spoločnú európsku politiku nezodpovedal nejaký nemenovaný neoliberálny bruselský euroúradník, ktorého jedinou agendou je presadzovanie neoliberálnej agendy a likvidácia tradičných hodnôt. Spoločnú európsku politiku musia riadiť tí, ktorí rešpektujú národnú suverenitu a nemajú potrebu vnucovať ostatným neoliberálnu agendu typu LGBT a pod.

Kremeľ: Dôkaz, po koho boku bojuje NATO vraj uviedol Stoltenberg
Najnovšie výroky generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga je podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova možné považovať za potvrdenie toho, že NATO bojuje v konflikte na Ukrajine na strane Kyjeva. Peskov to povedal v stredu na pravidelnom ... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TAST

Ako preč z NATO? Pýta sa

"V prvom rade, nebudem s nikým diskutovať o tom, či nám členstvo v NATO niečo prináša a čo by to tak malo byť. NATO je mocenská organizácia riadená USA a zmyslom jej existencie nie je od roku 1949 nič iné, ako zabezpečiť americkú vojenskú a politickú prítomnosť v Európe," deklaruje Kramplová.

"Záujmom Slovenska nie je byť súčasťou konfliktov, takže, čím skôr túto organizáciu opustíme, resp. obmedzíme naše styky s ňou na absolútne minimum, o to lepšie. Toto je možné riešiť niekoľkými spôsobmi - od politiky podľa súčasného maďarského modelu, kedy sa budeme ako suverénny štát dištancovať od konfrontačnej politiky NATO, cez opustenie štruktúr NATO podľa vzoru Francúzska z roku 1966 až po reálne vystúpenie z NATO a vyhlásenie neutrality podľa vzoru Rakúska z roku 1955. Osobne som celý život za riešenie podľa vzoru rakúskej neutrality, skutočné riešenie je však závislé na viacerých faktoroch - najviac predovšetkým na tom, akú reálnu podporu dokážeme pre tento krok získať," zdôrazňuje v závere príspevku na sociálnej sieti Kramplová.

Ukrajina pozastavuje dovoz elektriny na Slovensko
Ukrajina pozastavuje vývoz elektriny na Slovensko a to od 11. októbra 2022, tak aby stabilizovala svoj vlastný energetický systém, uviedlo ukrajinské ministerstvo. Čo je dôvodom pozastavenia vývozu? Dôvodom pozastavenia sú raketové útoky, ktoré... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Mario Micenko

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik