Farkašovský odkazuje vláde: Z vašich blábolov sa dôchodcovia nenajedia!
09 | 10 | 2022 I Eka Balašková

Bývalý novinár a poslanec Karol Farkašovský sa v súvislosti s Mesiacom úcty k starším venuje dávke, ktorú vláda pomenovala "štrnástym dôchodkom".

14. dôchodok

V novembrovom výplatnom termíne dostanú tí dôchodcovia, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, jeho krátenú čiastku. Rezort práce, sociálnych verí a rodiny pripomenul, že na začiatku tohto roka boli dôchodkové dávky zvýšené o 1,3 %. Následne bol v júli predčasne vyplatený 13. dôchodok v diferencovanej sume, od 50 do 300 eur. V tradičnom termíne na konci roka pôvodne už nemal byť vyplatený.

Tieto opatrenia podľa rezortu práce čiastočne kompenzujú zvýšené životné náklady, tzv. dôchodcovskú infláciu, ktorá podľa ministerstva dosahuje takmer 12 percent.

Dôchodcovia majú dostať 13. dôchodok aj v novembri, bude však krátený
Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, má byť dávka tento rok vyplatená aj druhýkrát. V novembri však jeho výška bude krátená, a to koeficientom 0,7. Vyplýva to z novely zákona o 13. dôchodku, ktorú v utorok posunulo plénum Národnej rady (NR)... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ešte ho nevymazali

"Mesiac úcty k starším je tu zas. Mimochodom, čudujem sa, že ho ešte agilní poslanci typu Dostál, Zemanová či Osuský nenavrhli vymazať z kalendára. Veď komu ho treba. Ale čo nebolo, môže ešte byť. Teraz sa skúsme neskonale tešiť z obrovskej úcty a priazne, ktorú voči starším a dôchodcom prechováva údajne – najlepšia slovenská vláda všetkých čias. Vláda, ktorá rada používa slová ako „pripravujeme, rokujeme, chystáme, diskutujeme, riešime, pomáhame...tým, ktorí to najviac potrebujú.",“ píše Karol Farkašovský.

Zvykáme si

"Sú to floskuly, z ktorých už človek dostáva žalúdočné kŕče. Slovné bláboly z ktorých sa dôchodcovia nenajedia, nezohrejú ani lacnejšie nenakúpia. Po 13. dôchodku vraj dostanú seniori aj štrnásty. Nebolo by to zlé, keby to bola skutočná pravda. Ale my si už zvykáme, že Vrchnosť nám povie - čo je pravda," tvrdí ďalej bývalý novinár.

Peter Cmorej z SaS: Matovič musí zo stoličky preč! Existuje aj krajná možnosť ako ho odtiaľ dostať
Ak sa nenájdu iné možnosti, ako dostať lídra OĽANO Igora Matoviča zo stoličky ministra financií preč, jednou z možností sú aj predčasné voľby. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal poslanec parlamentu Peter Cmorej (SaS). Nemyslí si... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Takto by to byť nemalo

Lenže zdravý rozum nevymrel a väčšina seniorov ešte vie čítať i počítať. A triezvo uvažovať. Honosný názov 13., alebo 14. dôchodok je – v skutočnosti - sociálna dávka. Aj to ešte odstupňovaná podľa výšky jednotlivých dôchodkov. Od nejakých 200 eur do 35 eur. Dať ľuďom s nižšími dôchodkami sociálnu dávku 200 € je iba falošná solidarita. Je to rovno diskriminácia. Tak sa to v slušnej spoločnosti nerobí. Ľudí, ktorí celý svoj život poctivo odpracovali, vláda opäť opíja rožkami. Bez hanby a priamo v mesiaci úcty starším," rozhorčuje sa Farkašovský.

Okaté klamstvo

"Veci treba pomenúvať pravým menom. Ak vláda povie, že dáva seniorom 13. alebo 14. dôchodok tak nech im ho dá v plnej výške. Hádam si to zaslúžia. Aj bez toho, aby o to potupne žiadali nejakými petíciami. Ak vláda kompenzuje najslabšie dôchodky, tak nech povie, že ide o kompenzáciu. Ale nech takto okato neklame a nezavádza," žiada bývalý poslanec.

Ako to teda riešiť?

"Dá sa to vyriešiť veľmi jednoducho a k spokojnosti všetkých. Vytvoriť postupný valorizačný systém záväzný pre štátnu moc. Druhý spôsob – všetkým seniorom dať rovnako – priemerný dôchodok 515 eur. Vláde nikto nedal mandát na to aby selektovala dôchodcov. Vláda má pomáhať všetkým z najzraniteľnejšej vyše miliónovej skupiny populácie. To ale nemôže urobiť vláda zložená z neschopných a mocou opitých politických kreatúr," upozorňuje Farkašovský.

Peter Weiss: Matoviča môžu odstrániť títo politici
Pohľad na súčasnú domácu politickú scénu zverejnil politik a vysokoškolský pedagóg Peter Weiss. Tvrdí, že neodvolanie Matoviča (OĽaNO) bude mať vážne dôsledky. Kto podľa neho môže Igora Matoviča (OĽaNO), expremiéra a súčasného ministra financií... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Účet vystaví čas

"To by vo vláde museli sedieť ľudia, ktorí majú v duši empatiu, v hlave zdravý rozum a v srdci ozajstnú úctu voči starým ľuďom. Tí sú totiž príliš skromní, taktní a slušní na to, aby sa niečoho domáhali. No pravým vládcom všetkého je Čas. Jeho odpočítavanie už beží aj terajším mocipánom. Účet sa pripravuje... a bude drahý," varuje Karol Farkašovský. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Neuveriteľné čísla! Iní by sa potešili, ale čo robia Slováci?
Približne tretina Slovákov nevie, aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Preto mnohé potraviny končia zbytočne v koši. Uviedla to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v rámci októbrovej výzvy vzdelávacej... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR