Svadba alebo vojna! Syn ugandského diktátora ponúkol 100 kráv ako veno talianskej premiérke
06 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Muhoozi Kainerugaba, syn ugandského diktátora Yoweri Museveniho, vyvolal rozruch pikantným chválospevom na Twitteri, v ktorom ponúkol veno 100 kráv za ruku novozvolenej talianskej premiérky Giorgie Meloniovej. Chvíľu sa aj vyhrážal, že v prípade odmietnutia jeho ponuky napadne Taliansko. Skoro ho však zarazil jeho otec - prezident.

Buď svadba alebo vojna!

„Ak Rimania odmietnu naše kravy, znamená to, že musíme dobyť Rím. To by nám zabralo niekoľko dní,“ napísal Kainerugaba – prezývaný „generál tweetovania“. Prezident Ugandy Yoweri Museveni vydal v stredu vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlnil za príspevky na sociálnych sieťach od svojho syna, píše Politico.

Kainerugaba (48) je považovaný za pravdepodobného nástupcu svojho 78-ročného otca, ktorý je pri moci už 35 rokov. Do utorka zastával hodnosť generálporučíka a bol nominálnym veliteľom ugandských pozemných síl, tejto funkcie sa vzdal po povýšení na „hlavného prezidentského poradcu pre špeciálne operácie“ v Museveni, píše portál Breitbart.

Ugandské ministerstvo zahraničných vecí sa v pondelok dištancovalo od Kainerugabovho bizarného chválospevu na Twitteri, ktorý sa začal úvahami o tom, ako by mohol dobyť susednú Keňu za dva týždne, keby na to mal chuť, a potom prešiel k svojej ponuke na sobáš pre Meloniovú.

ugandské kravy, IG/Muhoozi Kainerugab | Kravy ako symbol tvorby metánu a neekologického stravovania sa

Ako by reagovala Európska únia pre dovoz dobytka?

Meloniová (45) sa minulý mesiac stala prvou predsedníčkou talianskej vlády. Je slobodná, ale má dlhodobého partnera Andreu Giambruna, s ktorým má dcéru. Na Kainerugabov návrh na sobáš a hrozbu invázie neprišla žiadna okamžitá odpoveď zo strany Meloniovej, Giambruna, jej ministerstva zahraničných vecí, talianskej armády alebo príslušných agentúr Európskej únie pre dovoz dobytka, ktoré by boli pravdepodobne povolané na spracovanie Kaierugabovho vena, ak by sa Meloniová rozhodla ponuku prijať. Kaierugaba odvtedy vyjadril určité obavy z toho, ako by talianske agentúry riešili jeho veno.

Ugandský opozičný líder Robert Kyagulanyi, známy pod svojím speváckym a hereckým umeleckým menom Bobi Wine, v stredu odsúdil povýšenie Kainerugabu na generála ako poburujúci akt rodinkárstva, najmä po tom, čo jeho vyčíňanie na Twitteri zahanbilo národ.

Ruský jadrový Poseidon - superzbraň APOKALYPSY?
Čo je ruský jadrový torpédový dron Poseidon a môže spôsobiť jadrovú vlnu cunami? Správy tvrdia, že Rusko Poseidon testuje, ale Pentagon o tom zatiaľ nemá žiadne informácie, informuje portál The Jerusalem Post. Superzbraň Pentagon v súčasnosti... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

„Po včerajších bezmyšlienkových tweetoch a vyhrážkach Keni Museveni odmenil svojho brutálneho syna novým darom: hodnosťou generála. Čoskoro bude na dôchodku, pretože čaká na korunováciu za hlavu našej krajiny. Všetci ľudia, ktorí chcú Ugande dobre, musia prestať byť ľahostajní,“ povedal Wine.

„Dovoľte mi znieť varovanie pre všetky vlády a medzinárodné organizácie, ktoré pokračujú v spolupráci s Museveniho nezákonnou vládou: môžete vidieť, čo ste celý čas financovali a podporovali. Je čas povedať dosť,“ dodal Wine.

Prezident sa za syna ospravedlnil

Zdá sa, že Museveni potvrdil túto interpretáciu v stredu priznaním, že jeho syn „sa správal negatívne ako verejný činiteľ“, ale trval na tom, že existuje „mnoho iných pozitívnych prínosov, ktoré generál urobil a stále môže urobiť“.

Uganda je v súčasnosti zapojená do bojových operácií, vrátane spoločnej operácie s Konžskou demokratickou republikou (KDR) proti islamistickým extrémistom s názvom Operácia Shujaa. Viac ako tucet ugandských vojakov zahynulo minulý týždeň, keď sa ich helikoptéra zrútila v KDR krátko po štarte. 

Rusko varuje USA: Bude to dlhé krviprelievanie a nové obete
Rozhodnutie USA poslať Ukrajine viac vojenskej pomoci "zvyšuje nebezpečenstvo priameho vojenského stretu" medzi Ruskom a Západom, varovala Moskva. Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov povedal, že ide o "bezprostrednú hrozbu" pre Moskvu,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik