Dědeček už aj v minulosti porušil  šestnásťkrát dopravné predpisy, hrozí mu doživotie
06 | 10 | 2022 I Emanuel Orban

Dušan Dědeček, ktorý je zodpovedný za smrť piatich ľudí stojacich na zastávke Zochova v Bratislave má na svojom konte už 16 priestupkov v súvislosti s porušením dopravných predpisov. Je absolútnou záhadou, že dodnes neprišiel o vodičský preukaz.

O čo tu vlastne ide

Dědečkovi vôbec neboli cudzie za posledných jedenásť rokov priestupky vzťahujúce sa prekročeniu maximálnej povolenej rýchlosti a k parkovaniu na zakázanom mieste. Alkoholová jazda tu vtedy nefigurovala v súvislosti s jeho osobou. Ako je možné, že už pri spomínaných priestupkoch neprišiel Dědeček o vodičský preukaz, uvádza Plus jeden deň.

Teraz sú v súvislosti s porušením pravidiel cestnej premávky nastavené prísnejšie kritériá v porovnaní s minulosťou. Dopravný analytik Jozef Drahovský uvádza veci na pravú mieru: „Zrejme tie priestupky museli byť z predchádzajúceho obdobia, lebo teraz by mal po troch priestupkoch povinnosť absolvovať doškoľovací kurz a skúšky“ Tu treba zároveň zdôrazniť, že v susednom Česku sú dopravní policajti k vodičom oveľa benevolentnejší: „Aktuálne máme zavedený prísnejší systém, než je bodovací systém v Česku. Po troch priestupkoch doškolenie a preskúšanie. Nevidím dôvod ho zmierňovať na úroveň českého bodovacieho systému, ktorý navyše predstavuje nemalé finančné náklady“ konštatuje Drahovský.

Dědeček sa vzdáva funkcie. Prečítajte si list, ktorý poslal na Deaflympijsky výbor
V stredu 5. októbra bol na Deaflympijsky výbor Slovenska doručený rukou písaný list od právneho zástupcu Dušana Dědečka. Oznamuje v ňom svoju abdikáciu z funkcie generálne sekretára, informuje TV JOJ. Celý list Dušana Dědečka: Vážení... Čítať ďalej
06 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Je potrebné si všímať aj psychiku vodiča

Dědeček sa správal agresívne nielen k policajtom, ale i k záchranárom, povedal policajný prezident Štefan Hamran. Hamranove slová potvrdil aj privolaný dopravný expert Ján Bazovský na miesto nehody: "O povahe vodiča svedčia jeho reakcie. A to bolo jasne vidieť, že on bol po nehode agresívny.“

Pri opitých šoféroch policajti postupujú štandardným spôsobom: "Policajti majú oprávnenia v súvislosti s dozorom nad plynulosťou a bezpečnosťou premávky tým, že majú možnosť ukladať sankcie za priestupky, okrem pokút to môže byť aj zákaz činnosti, môžu nariadiť aj preskúmanie odbornej a zdravotnej spôsobilosti." uvádza Bazovský.

Bazovský na záver konštatuje, že je potrebné skúmať v dnešnej dobe psychický stav vodiča, načo sa vždy akosi zabúdalo: "Dnes nikto neskúma povahu vodičov. Minister vnútra a prokurátor teraz tvrdia, že auto je zbraň, a preto si zaslúži taký vysoký trest, tak potom, keď vieme poľovníkov posielať na preverenie zdravotnej spôsobilosti, tak potom to vyžadujme aj od vodičov, pokiaľ je podľa spáchaných priestupkov zjavné, že tento človek sa správa agresívne. Pokiaľ spácha za sebou viac závažných priestupkov, tak automaticky to signalizuje, že zrejme tento človek nie je celkom kompletný a nejaký problém má“ píše dopravný expert.

Nové FAKTY v prípade opitého vodiča z auta smrti! ŠOKUJÚCE slová po vytriezvení
V prípade Dušana Dědečka, ktorý v nedeľu večer v centre Bratislavy na zastávke MHD opitý zrazil a usmrtil piatich študentov, sa objavili nové skutočnosti. V nedeľu popíjal už počas dňa, dlhodobo porušoval cestné pravidlá, informuje TV Markíza. Až... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Dědečkovi hrozí doživotie

Obvineného Dušana D., ktorý v opitosti spôsobil víkendovú dopravnú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami, eskortovali vo štvrtok popoludní na Okresný súd Bratislava I. Sudca pre prípravné konanie rozhodne o návrhu na väzobné stíhanie obvineného.

Právny zástupca Jiří Kučera pred budovou súdu zopakoval, že obvinený skutok ľutuje a chce sa ospravedlniť aj rodinám obetí. V uznesení o vznesení obvinenia sa nedočítal, že mal byť jeho klient po zadržaní agresívny. "Príslušník Hasičského a záchranného zboru hovorí opak, že bol slušný. Len že hovoril príslušníkovi polície, že je chorý. Má viacero diagnóz," podotkol Kučera.

Návrh na väzbu z útekového a preventívneho dôvodu podal v utorok (4. 10.) prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. Stotožnil sa tak s podnetom od policajného vyšetrovateľa. O väzbe musí súd rozhodnúť do 72 hodín od podania návrhu.

"Jednotlivé okolnosti a argumenty, prečo som vzhliadol dôvody väzby, som opísal v písomne podanom návrhu na vzatie do väzby," uviedol prokurátor s tým, že v súčasnom štádiu trestného konania sa nebude bližšie k týmto dôvodom vyjadrovať.

Dušan D. čelí obvineniu z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie. Obvinený pod vplyvom alkoholu šoféroval v nedeľu (2. 10.) neskoro večer auto, ktoré narazilo do zastávky mestskej hromadnej dopravy Zochova. Nehoda si vyžiadala piatich mŕtvych a niekoľko zranených.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik