Nové plány Hamrana
05 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

V prvej fáze projektu by malo byť popri cestách nainštalovaných približne 270 stacionárnych radarov. Okrem prekročenia maximálnej rýchlosti majú kontrolovať aj prejazd na červenú a "stopku". Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval po stredajšom rokovaní Bezpečnostnej rady SR.

Najskôr boli radary plánované ako mobilné. "Zmenil som rozhodnutie a budú statické. Mobilné potrebujú mať vždy dohľad, musí tam byť prítomný dopravný policajt. To mi nevyhovuje. Chceme šetriť ľudské sily," priblížil Hamran.

Policajný prezident chce minimalizovať osobný kontakt medzi občanom a policajtom v prípade ukladania pokút. "Nech to za nich robí automatizovaný systém ako v zahraničí," zdôraznil.

Stacionárne radary v počte približne 270 kusov majú byť financované z plánu obnovy. "Potrebovali by sme ich mať približne 1000. Pevne dúfam, že presvedčíme politikov, aby do toho investovali," podotkol policajný prezident.

Štefan Hamran sa vyjadril k bitke dvoch poslankýň
Vyšetrovanie bitky poslankýň Tabák (Sme rodina) a Bittó Cigánikovej (SaS) zaujíma aj policajného prezidenta Štefana Hamrana. Vyjadril sa k nej. Svedkovia sú, lenže... Poslankyňu NRSR Janku Bittó Cigánikovú fyzicky napadli. Urobila tak jej... Čítať ďalej
30 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Chce poslať čo najviac policajtov na srbsko-maďarskú hranicu

Prezident Policajného zboru Štefan Hamran by bol rád, keby vedeli poslať na srbsko-maďarskú hranicu čo najviac policajtov. Najskôr však musia "zrovnať personálne počty" v Policajnom zbore, ktorý dlhodobo trápi podstav. Uviedol to po stredajšom rokovaní Bezpečnostnej rady SR.

V Policajnom zbore podľa neho chýbajú policajti, ktorí sú zaradení do služby poriadkovej polície. "Bol by som rád, keby sme čo najviac ľudí vedeli poslať na srbsko-maďarskú hranicu. Pretože v schengenskom kódexe sa hovorí, že by to nemal byť záujem len krajiny, ktorá má vonkajšiu hranicu a zabezpečuje opatrenia a vykonáva kontrolu. Mali by sa na tom podieľať všetky členské štáty, ktoré majú vnútorné hranice schengenu a nevykonávajú kontrolu," uviedol Hamran.

Ako dodal, radi by k tomu priložili ruku. "Vidíme v tom jediné možné riešenie, ako uzatvoriť vonkajšiu hranicu a urobiť vnútorný európsky priestor bezpečnejším a menej komplikovaným," poznamenal Hamran.

Policajný prezident potvrdil, že spolu s maďarskou políciou majú v blízkosti štátnych hraníc spoločné operácie. "Čo nám vyhovuje, pretože všetky záchyty nelegálnych migrantov, ktoré sa tam urobia, Maďari berú naspäť na srbsko-maďarskú hranicu. Takže to nezaťažuje náš systém," uzavrel.

Členské štáty sa predbežne dohodli na nových sankciách voči Rusku
Členské krajiny EÚ sa predbežne dohodli na novom súbore sankcií voči Rusku, ktorý by mal zahŕňať aj cenový strop pre ruskú ropu. Veľvyslanci členských štátov by mali konečný text schvaľovať v stredu dopoludnia. S odvolaním sa na diplomatické zdroje... Čítať ďalej
05 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik