Krym nechať Rusom, píše Elon Musk
04 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

Zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Tesla, miliardár Elon Musk opäť vyvolal pozdvihnutie. Na twitteri navrhol, ako by mohla alebo mala vyzerať mierová dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou. Jeho návrh okrem iného obsahuje opakovanie referend pod kuratelou OSN, uznanie Krymu a neutralitu Ukrajiny. Podľa miliardára to tak aj tak nakoniec skončí, je len otázka, koľko ľudí ešte umrie. Jeho návrh, o ktorom je na sociálnej sieti ešte stále možné hlasovať, však vyvolal pobúrenie zo strany ukrajinských činiteľov a ďalších podporovateľov Ukrajiny.

Miliardár Elon Musk už zobudil poprask niekoľkokrát, naposledy keď oznámil, že má v pláne kúpiť sociálnu sieť Twitter. Predtým párkrát zabrúsil aj do politiky, napríklad keď vyhlásil, že podporuje umiernených republikánov a umiernených demokratov. Teraz sa však vydal do mínového poľa medzinárodnej politiky a konfliktu na Ukrajine, keď predstavil svoju verziu mierovej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou.

Navrhol, aby referenda anexovaných regiónov prebehli znova, tentoraz pod dohľadom OSN a Rusko ich rešpektovalo a odišlo, ak dopadnú v jeho neprospech. Krym by pripadol Rusku, pretože je ruský od roku 1783, až do „Chruščovovej chyby“. Mal by tiež zaručené dodávky vody z pevninskej časti Ukrajiny. A samotná Ukrajina by podľa Muskovho návrhu bola neutrálnou krajinou.

„Takto to s najväčšou pravdepodobnosťou dopadne. Otázka je, len koľko ľudí do tej doby zomrie. A stojí tiež za povšimnutie, že jeden možný, aj keď nepravdepodobný výsledok tohto konfliktu je jadrová vojna,“ podotkol ešte miliardár a výkonný riaditeľ spoločnosti Tesla. A nechal o svojom návrhu hlasovať.

V čase vzniku tohto článku má anketa dva milióny hlasov, pričom 39 % z nich je pre Muskov návrh, 61 % proti. Anketa končí dnes okolo šiestej večer.

Reakcie politikov

Avšak mnoho ľudí rozzúril už samotný návrh Elona Muska. Najmä ukrajinskí štátni činitelia sa nezdráhali dať najavo svoju nespokojnosť. „Prečo si mocní tohto sveta myslia, že môžu stáť nad dobrom a zlom? Že podporovať nespravodlivosť, genocídu a zaberanie územia sú len slobodné myslenie? Pýcha? Peniaze?“ pýtal sa bývalý ukrajinský veľvyslanec v Rakúsku, Alexander Šerba.

„Nabudúce až budem potrebovať inštalatéra, zavolám Elona Muska. Že rúrky nerobí? Tak prečo sa pchá do medzinárodných vzťahov a práva? Mimochodom, dobrý inštalatér je lepší, než Muskove názory na nelegálne okupované územia cudzích krajín,“ reagoval Sergej Kyslytsja, veľvyslanec Ukrajiny pri OSN.

Reagoval aj Zelenskyj

Na Muskov návrh už reagoval aj twitterový účet prezidenta Zelenského. A to svojou vlastnou anketou, v ktorej sa ľudia majú rozhodnúť, či majú radi Elona Muska, ktorý podporuje Ukrajinu alebo toho, ktorý podporuje Rusko. Musk podporujúci Ukrajinu má momentálne 81,4 %, pričom hlasovalo už vyše 1,6 milióna používateľov.

Lukašenko chce, aby školáci chodili na zemiakové brigády
Bieloruský líder Alexander Lukašenko, ktorý svojho času odporúčal vodku na liečbu covidu, v pondelok povedal, že školáci by mali chodiť na zemiakové brigády, aby si upevnili zdravie. Informuje o tom agentúra AFP. Lukašenko, ktorý je v Bielorusku... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik