Marián Kéry: Doleteli k nám historické bumerangy
03 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Marián Kéry, poslanec NRSR (Smer-SD) si myslí, že skutočný problém sa nezačal vo februári tohto roku. Podľa neho je potrebné pohliadnuť späť do rokov 2014, či 1999, na začiatok porušovania medzinárodného práva na území bývalej Juhoslávie. Tvrdí, že ak by bola Ukrajina prijatá do NATO za súčasnej situácie, spôsobilo by to neodvratnú katastrofu. 

Kéry vo svojom príspevku na sociálnej sieti odhaľuje pozadie súčasného vystupňovaného konfliktu. Podľa jeho slov Slovensko nikdy nesmie uznať Putinovu anexiu Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ako ani anexiu Krymu alebo samostatné Kosovo.

Ak by sme tak urobili, bol by to podľa neho bianco šek na to, aby sa niečo podobné mohlo udiať aj u nás. Priznáva, že v tomto súhlasí s Eduardom Chmelárom keď tvrdí, "nijaký štát nemá právo odhryznúť si z cudzieho územia ako z koláča a pripojiť ho k svojmu hrubou silou." 

Plynovod sa dá opraviť!
Podpredseda ruskej vlády pre energetiku Novak informoval o možnosti opravy Nord Streamu. Poškodené plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 sa dajú opraviť, ale opravy si vyžiadajú zdroje. Vyhlásil podpredseda ruskej vlády Alexander Novak. Pre... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Milan Laca

Jasný postoj však podľa neho treba zaujať aj pri žiadosti ukrajinského prezidenta Zelenského o urýchlené prijatie Ukrajiny do Severoatlatnickej aliancie.

Píše: "Hoci NR SR pred pár dňami udelila súhlas so vstupom Švédska a Fínska do NATO, napriek možným otázkam, či to nezvýši už tak vybičované medzinárodné napätie, v prípade Ukrajiny to minimálne nasledujúce roky a desaťročie nemôžeme dovoliť. Vstup Ukrajiny do NATO by znamenal takmer nevyhnutnú eskaláciu konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou do tretej svetovej vojny a možno až zničujúceho jadrového konfliktu."

Tvrdí, že konflikt síce začal Putin a jeho vojská vo februári tohto roku, no na pozadí ho vyvolali iné veci, "historické bumerangy, ktoré k nám doleteli." Na začiatku úplnej devastácie medzinárodného práva podľa neho stálo bombardovanie bývalej Juhoslávie vojskami NATO, bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN a následné vyhlásenie nezávislosti integrálnej časti srbského územia.

Ak toto mohlo prejsť bez následkov, nemohlo to motivovať aj Putina? - pýta sa. "Prečo sa v roku 2014 medzinárodné spoločenstvo takto vehementne neohradzovalo, tvrdo a nekompromisne, smerom k pripojeniu Krymu k Ruskej federácii?" - kladie ďalšiu otázku. 

Juraj Šeliga: Jednoduchá otázka zostala bez odpovede
V relácii RTVS O 5 minút 12 sa v nedeľu stretli aj Juraj Šeliga, poslanec NR SR, podpredseda strany Za ľudí a Mária Kolíková, poslankyňa NR SR (SaS). Šeliga adresoval bývalej ministerke spravodlivosti jednoduchú otázku, na ktorú však odpoveď... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Konflikt medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, ktorý už od roku 2014 trvalo ničí životy ľudí v postihnutých oblastiach vyeskaloval do súčasnej brutálnej vojny. "Tento konflikt ničí Európsku úniu a v podstate aj celý svet. Nielen ekonomickými, ale aj bezpečnostnými dopadmi. Nikto nikomu nedôveruje. Takmer nikto nehovorí o mieri. Takmer všetci spomínajú len zbrane, sankcie a vojnu. Z medzinárodného práva je zdrap papiera." - píše Marián Kéry.

Dodáva, že aj v závere svojho príspevku súhlasí s Eduardom Chmelárom ktorý tvrdí, že táto vojna sa už bilaterálnou dohodou medzi Ruskom a Ukrajinou zrejme asi nemá šancu skončiť. Je potrebná celosvetová konferencia, ideálne pod gesciou OSN, ktorá zadefinuje nové pravidlá medzinárodného poriadku. Inú šancu nemáme. Inak hrozí, že sa naplnia slová pápeža Františka, ktorý opakovane varuje, že v tretej svetovej vojne už vlastne sme a že to, čo prežívame, môže bez snáh o mier, žiaľ iba eskalovať.

Generál Viktorín: Ukrajine vstup do NATO asi niekto sľúbil
Zelenskyj vyhlásil, že údajne splnili v konflikte s Ruskom všetko, čo je na vstup do NATO dôležité. Generál Jozef Viktorín si kladie otázku, či konštatovanie ukrajinského prezidenta neznie, akoby splnil úlohu, odmenou za ktorú sa Ukrajine otvoria... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.