Sťažnosť na TV JOJ! Trpezlivosť s praktikami mainstreamu dochádza už aj politikom
29 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Podávam sťažnosť na diskriminačné konanie TV JOJ! V rámci volieb do VÚC totiž selektuje kandidátov, ktorých pozve do diskusnej relácie. S takýmto tvrdením prichádza Artur Bekmatov (Socialisti.sk), jeden z kandidátov na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

"Priatelia, bežne nežiadam o zdieľanie mojich príspevkov. V tomto prípade robím výnimku, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo, aké svinstvá sa robia v predvolebnej kampani," upozorňuje v úvode svojho rozčúleného statusu na Facebooku.

Technické možnosti JOJky

"Všetci kandidáti na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja sme boli televíziou JOJ pozvaní do predvolebnej diskusie 5. októbra. Dnes mi redaktorka JOJky smskou oznámila, že musia pristúpiť k zúženiu počtu kandidátov v diskusii „vzhľadom na technické možnosti v našom štúdiu“," píše Bekmatov.

Možností bolo niekoľko

"Je to veľmi prízemná výhovorka, ktorá má zakryť diskrimináciu vybraných kandidátov. Ak by to bola skutočná príčina, tak TV JOJ mala niekoľko možností ako vzniknutý problém riešiť – od rozdelenia diskusie na dve skupiny kandidátov až po pripojenie sa zvyšných kandidátov prostredníctvom telemostu," vysvetľuje predseda hnutia Socialisti.

Beňová: Zlyháva celá koalícia! Je čas na vyslovenie nedôvery vláde
Nie je len ministrom financií a expremiérom, je aj predsedom OĽaNO. To je ďalší dôvod, pre ktorý by mal predseda vlády spojiť toto hlasovanie s vyslovením dôvery celej vláde a teda de facto celej koalícii. Týmito slovami sa ku odvolávaniu ministra... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

JOJka je predsa súkromná TV

"Ale opätovne zdôrazňujem, že vyhovárať sa v roku 2022 na "technické možnosti štúdia" je prízemná výhovorka. Televízia JOJ takýmto spôsobom svojvoľne rozdeľuje kandidátov na tých, ktorí majú právo sa prihovoriť voličom a na tých, ktorým túto možnosť uprie," upozorňuje Bekmatov.

"Istotne si niektorí z vás povedia, že je to súkromná televízia a má právo rozhodnúť sa, komu dá priestor a komu nie. Je to pravda len čiastočne. Má právo rozhodnúť sa či odvysiela predvolebné diskusie, alebo nie a má právo rozhodnúť sa, koho platenú reklamu prijme, alebo neprijme. Ale v prípade, že sa rozhodne zorganizovať predvolebnú diskusiu nemôže svojvoľne vybraných kandidátov zvýhodňovať a iných znevýhodňovať. Vysiela totiž na základe licencie udelenej Radou pre vysielanie a retransmisiu a udelenie tejto licencie je podmienené určitými pravidlami. Inak je to hrubý a bezprecedentný zásah do férovosti volebnej súťaže," poznamenáva politik, ktorý túto vec konzultoval s právnikmi, novinármi, ale aj bývalými členmi RVR.

Ktoré zákony porušila JOJ?

"§ 16 ods. 3 Zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý zaväzuje vysielateľa „zabezpečiť všestrannosť informácií a názorovú pluralitu v rámci vysielanej programovej služby“.

§ 11a ods. 6 Zákona o volebnej kampani, podľa ktorej vysielateľ s licenciou môže do svojej programovej štruktúry zaradiť predvolebnú diskusiu, ale zároveň musí Rade pre vysielanie a retransmisiu aspoň 30 dní pred vysielaním predložiť Rade projekt, v ktorom bude definovaný výber kandidátov tak, aby nikto z nich nebol znevýhodnený," vymenúva Bekmatov.

Juraj Blanár: Sulík uznal, že Smer vládol dobre
V krátkom statuse na sociálnej sieti reagoval na dnešné vystúpenia poslancov pri odvolávaní Igora Matoviča Juraj Blanár, podpredseda strany Smer-SD. Zaujal ho výrok Richarda Sulíka, v ktorom pochválil Petra Pellegriniho, že bol vraj lepším... Čítať ďalej
28 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Nenechá to tak

"V najbližších dňoch preto podám sťažnosť na Radu pre vysielanie a retransmisiu a takisto aj na Ústrednú volebnú komisiu. Zároveň hneď zajtra kontaktujem kandidátov na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja s ponukou, aby sme túto sťažnosť podali spoločne," upozorňuje Artur Bekmatov.

&id=100070235173700

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik