Politológ o Matovičovi: Visí na šnúrkach Tarabových gatí
29 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Matovič nemá mentálnu výbavu byť politikom, tvrdí politológ, podľa ktorého ak Matoviča neodvolajú, "karavána pôjde ďalej". Ak by sa financmajster presunul do parlamentu, chrlil by oheň a síru tak, ako to predviedol tieto dva dni, myslí si politológ Radoslav Štefančík.

Ani druhý deň odvolávanie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) sa nezaobišiel bez drámy, obviňovania, urážok a prekvapenia - schôdza bola tesne pred hlasovaním prerušená a odložená na utorok. Názory politológa Radoslava Štefančíka priniesol denník Pravda.

"Popraví" SaS Mikulca?
Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič na sociálnej sieti napísal, že Sulík sa dohaduje s "váhajúcimi" poslancami, aby podporili Matovičove odvolanie výmenou za to, že "popravia" Mikulca "ruka v ruke s mafiou zo SmeroHlasu". Čo na to... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Odmietajú "visieť na šnúrkach Tarabových gatí"

Politológ Radoslav Štefančík hovorí, že ak poslanci Matoviča neodvolajú, všetko bude pokračovať ďalej. Len by sa potvrdilo, že menšinová vláda sa v kritických chvíľach bude musieť spoliehať na hlasy poslancov z kandidátky Kotlebovej strany. V situáciách ako je odvolávanie šéfa OĽaNO Matoviča alebo v budúcnosti aj schvaľovanie rozpočtu budú potrebovať ich spoluprácu, to sa však už v minulosti nepozdávalo viacerým poslancom a ministrom za OĽaNO.

"Visieť na šnúrkach gatí" poslanca Tarabu odmietli Jaroslav Naď aj Ján Budaj (obaja OĽaNO). „Ak by teda mysleli svoje slová skutočne vážne, tak OĽaNO by malo vážny problém, pretože títo ľudia nechcú spolupracovať s krajnou pravicou. Poslanca Andreja Stančíka, ktorý patril k tejto skupine ľudí, sa už hnutie zbavilo tým, že mu dali funkciu, takže on už nebude vystrkovať rožky,“ konštatuje politológ.

Dodáva svoju prognózu, čo sa stane ak Matoviča predsa len odvolajú a ten sa presunie do parlamentu: „Igor Matovič už v minulosti, v období vlády Ivety Radičovej, dokázal, že aj ako opozičný poslanec dokáže narobiť veľké problémy. Štýl komunikácie Matoviča by sa nezmenil a chrlil by ten oheň a síru tak, ako to predviedol tieto dva dni, aj naďalej."

Plynovod je zlikvidovaný...navždy?
Nemecko je presvedčené, že Nord Stream bol vyhodený do vzduchu. Denník Der Spiegel napísal, že majú podozrenie, že Nord Stream poškodili výbušné zariadenia. Výbuchy Nemecké bezpečnostné orgány podozrievajú, že potrubia plynovodov Nord Stream1 a... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Milan Laca

Návrat SaS do koalície by bol absurdný

Štefančík si nevie predstaviť, že by sa SaS po odvolaní Matoviča vrátila do vlády. „Stotožňujem sa s Borisom Kollárom, ktorý o tom hovoril, že je to psychiatria,“ tvrdí a vysvetľuje, že by bolo absurdné, aby sa SaS vrátila do koalície, ktorá už nanominovala svojich ľudí do jednotlivých ministerských funkcií. „Skutočne si neviem predstaviť, že pán Káčer, ktorý je ministrom zahraničných vecí asi dva týždne aj s cestou, by zrazu musel odísť z ministerstva, lebo by sa naň vrátil Ivan Korčok,“ hovorí.

Nekonečný príbeh aj v prípade odvolania

Nezabúdajme, že Igor Matovič je stále lídrom politickej strany, ktorá disponuje najväčším poslaneckým klubom a bol by súčasťou koaličných rád. „Konflikt týchto dvoch aktérov by pokračoval, len by jeden z nich mal trochu inú pozíciu. Ale predpokladám, že ani Richard Sulík by sa do vlády nevrátil a zrejme by zostal v parlamente. V každom prípade by sa tie situácie, ktoré sme zažívali v posledných mesiacoch, stále opakovali,“ dodáva Radoslav Štefančík.

Matovič nemá mentálnu výbavu byť politikom

Čo sa týka Matovičovho niekoľkohodinového monológu, politológ jeho vystupovanie vyhodnotil slovami, že opäť vidieť, že Igor Matovič nemá mentálnu výbavu byť politikom, ktorý má konkrétnu zodpovednosť za spravovanie vecí verejných.

„On skutočne uráža hlava-nehlava od prezidentky cez novinárov po opozíciu. Toto nie je štandardný koalično-opozičný súboj o idey, o názory, o spôsoby riešenia, ale je to založené na vulgárnych a primitívnych vyjadreniach, ktoré do slušnej spoločnosti nepatria. Igor Matovič v roku 2020 zvíťazil s víziou slušného Slovenska. On tejto vízii jednoznačne škodí,“ uzatvára politológ.

Blaha: Štát v rozklade a Matovič so Sulíkom sa ohadzujú výkalmi
Štát v rozklade a Matovič so Sulíkom sa ohadzujú výkalmi - vypnite ich konečne! Týmito slovami začína svoj najnovší príspevok na Telegrame Ľuboš Blaha. Avizuje v ňom rozpad štátu, ku ktorému dôjde aj pričinením Hamrana či Mikulca. Tí pobehovanie... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik