META zasiahla! Dôvod? Kritika Ukrajiny a vychvaľovanie Ruska
29 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová

Meta zasiahla. Zastaviť mala najväčšiu ruskú informačnú operáciu, do ktorej mali byť zapojené ambasády. Informáciu medzi prvými priniesla stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR. Jedným z dôvodov podľa nich mala byť aj ustavičná kritika Ukrajiny a ustavičné vychvaľovanie Ruska. Zároveň sa pýtajú, kedy zasiahne Meta aj na Slovensku.

"Spoločnosť Meta zlikvidovala najväčšiu dezinformačnú sieť od začiatku vojny. Vo svojej tlačovej správe uvádza, že obsah propagandy bol šírený aj na oficiálnych facebookových účtoch ruských veľvyslanectiev v Európe a Ázii. Jedným z príkladov je aj hoax o cintoríne v Ladomirovej, ktorý sme exemplárne vyvrátili pred niekoľkými dňami," píše sa na sociálnej sieti - Hoaxy a podvody - Polícia SR.

Šíriť sa mali falošné informácie o vojne na Ukrajine

"Sieť plná propagandy využívala stovky falošných účtov na sociálnych sieťach a viac ako 60 webových stránok. Tie jej slúžili na rozširovanie falošných informácií o vojne na Ukrajine. Podľa spoločnosti vlastniacej Facebook išlo o veľmi sofistikovanú operáciu, pretože jej autori vytvorili aj také stránky, ktoré vyzerali takmer identicky ako známe médiá Spiegel, The Guardian či Bild," informuje stránka.

Aj na Slovensku

Úspech, ktorým sa pochválila Meta však podľa stránky Hoaxy a podvody - Polícia SR automaticky neznamená, že všetko funguje tak, akoby malo.

"Situácia na Slovensku je ohľadom dezinformácií katastrofálna, k čomu prispieva nečinnosť, respektíve laxný prístup spoločnosti Meta k nahlasovanému obsahu," vysvetľujú.

"Policajný zbor v tejto oblasti vyvíja dlhodobé aktivity a tlačí na túto americkú spoločnosť, aby sa závadným obsahom zaoberala aj v rámci Slovenskej republiky. Aj keď došlo k trvalému vymazaniu niektorých väčších dezinformačných kanálov, činnosť spoločnosti považujeme stále za nedostatočnú," dodáva stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR. 

Fedor Flašík VIE, kto SABOTOVAL Nord Stream!
Nazývali ho reklamný mág. Dopomohol k vládnutiu mnohým. Dnes sa už do politiky príliš nehrnie, to však Fedorovi Flašíkovi nebráni komentovať verejné dianie na sociálnej sieti. A veru ho aj komentuje, väščinou stručne, jasne a výstižne. Najnovšie... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Meta zasiahla pre kritiku Ukrajiny a vychvaľovanie Ruska

"Presne takéto naratívy predstavovali nosný základ zrušených stránok. Analytici spoločnosti Meta opísali, že na webových stránkach, ako aj na sociálnych sieťach, šírili takéto účty články, ktoré kritizovali Ukrajinu, ukrajinských utečencov, podporovali Rusko a tvrdili, že sankcie Západu voči Rusku budú mať opačný efekt," vysvetľuje sa na stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR. 

"Počas vyšetrovania, keď Meta zablokovala domény tejto operácie, sa ľudia stojaci za touto operáciou snažili založiť stále ďalšie stránky. Podľa vyšetrovacieho tímu to svedčí o ich vytrvalosti, ako aj o tom, koľko investujú do hybridnej vojny. Spoločnosť vlastniaca Facebook označila túto operáciu ruského pôvodu za nielen najväčšiu, ale aj najkomplexnejšiu, ktorú narušila od začiatku vojny na Ukrajine. Predstavovala nezvyčajnú kombináciu sofistikovanosti a hrubej sily," komentovali dôvody zásahu spoločnosti META.

Mazurek poslancom OĽaNO: Dovidenia sektári!
"Toto je nádherná chvíľka. Dovidenia sektári. Váš líder Charles Manson dohovoril a jeho rodinka odchádza preč. Šťastní, spokojní, s úsmevmi, argumenty vás nezaujímajú. Slovensko je zrejme pod vašim vedením vedené absolútne fantasticky, môžete... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Vraj propaganda

"Cieľom takýchto operácií je zahltenie informačného priestoru hoaxmi a dezinformáciami do takej miery, že bežný človek sa už ani nedostane k pravdivým správam. Z každej strany ho zaplavia bludy ponúkajúce jednoduché vysvetlenia. V komentároch pod nimi nájdete ďalších X účtov trollov, ktorí tvrdia to isté a navádzajú dojem, že viac ľudí verí tomu, čo autor, preto to musí byť pravda," vysvetľujú ďalej.

"Ale takto funguje propaganda. Od začiatku vojny sme si posvietili na stovky falošných účtov, ktoré legitimizujú nešťastie a velebia Rusko. Všetky sú „prekvapivo“ veľmi podobné a zdieľajú mnohokrát identický obsah. Neverte dezinformátorom. Čítajte správy len zo spoľahlivých zdrojov," vyzývajú v závere príspevku na stránke Hoaxy a podvody - Polícia SR.

Ondrej Dostál natrel Igora Matoviča: "Čo bolo, bolo, terazky som minister"
"Vláda sa podľa ústavy zodpovedá Národnej rade. Je psou povinnosťou ministra vnútra aj akéhokoľvek odvolávaného ministra, aby v čase návrhu na jeho odvolanie tu bol prítomný," pripomína Ondrej Dostál (SaS) slová Igora Matoviča (OĽaNO). Tie podľa... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik