Beňová to povedala JASNE! Načo tá nenávisť?!
21 | 09 | 2022 I Eka Balašková

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) sa zamýšľa nad selektívnym používaním kolektívnej viny. Vojna sa raz skončí a budeme odpúšťať aj Rusku, predpokladá.

Je to kontroverzné

"Z mojho pohľadu je toto téma, ktorá má kontext v princípe “kolektívnej viny”. Ten sa uplatňoval v Európe na konci 2. Svetovej vojny aj nám dobre známymi Benešovými dekrétmi. Aj dnes prežíva v roznych podobách v niektorých členských štátoch EÚ a to vo volebných zákonoch v Pobaltských krajinách. A vačšinou sú dosledkom sentimentu z historických krívd. Možeme ich samozrejme vnímať rozne, ale každopádne z pohľadu princípov právneho štátu, o ktorých EÚ vždy nahlas hovorí vo vzťahu k “neposlušným”, je ich tiché akceptovanie minimálne kontroverzné," píše Monika Beňová.

Kedy sa to ako hodí

"A tak to bude aj so suspendovaním dohody o zjednodušenom vízovom režime pre občanov Ruskej federácie. Uplatní sa zjednodušene povedané princíp kolektívnej viny. Ten, ktorý kritizujeme keď nám to vyhovuje a prehliadame keď potrebujeme. Nie je to správne rozhodnutie," upozorňuje europoslankyňa.

Jozef Viktorín: Prieskumy sú vyjadrením strachu zo straty moci
Médiá pravidelne zverejňujú prieskumy verejnej mienky a v nich volebné preferencie. Generál Viktorín (Republika) však mnohé z nich vidí, ako tendenčné. Pre koho dobro? "Ukazuje sa, že nové hobby prieskumných agentúr je „produkt na objednávku“... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balašková

Aj to príde

"Jedného dňa vojna na Ukrajine skončí. Tak ako skončili všetky doterajšie vojny. A tak ako európske národy odpustili Nemecku, tak ako Japonci odpustili USA Hirošimu a Nagasaki, tak ako Židia odpustili celej Európe, tak budeme odpúšťať aj Rusku za vojnu proti Ukrajine. Chápem, že to teraz znie ťažko. Ale tak to je. Neživme v sebe preto nenávisť a neprilievajme do ohňa k jej prehlbovaniu," apeluje Beňová.

Spolupráca

"V EP máme kolegyne a kolegov, ktorých rodičia či starí rodičia pochodovali Európou a drancovali ju. A bolo to len pred menej ako storočím. Napriek tomu sme odpustili a dnes spolupracujeme na spoločnom projekte, ktorého jedným z najvačších prínosov je práve mier. Odpúšťať neznamená nutne zabúdať. Aj keď niekedy je to jednoduchšie. Ľahšie nás to prevedie do nových dní. Verím, že si prečítate moje slová s pochopením historie a s nádejou do budúcnosti," uzatvára Monika Beňová svoj status na sociálnej sieti.

Dezoláti. Toto si o ľuďoch myslia v mienkotvornej TV?
Včerajší protest zrejme bude mať pre TV Markiza nepríjemnú dohru. Môže za to ich titulok, pod ktorým o ňom informovali - Dezoláti v uliciach. Na pódiu politici, ale i občianski aktivisti Organizátorom protestu sa podarilo spojiť opozičné strany... Čítať ďalej
21 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Pridajte sa k nám! Pracovná ponuka!

Redakcia jedného z najčítanejších alternatívnych denníkov – Hlavný denník, hľadá do svojho dynamického kolektívu redaktorov. Máme vysoké nasadenie, rýchle tempo, reflektujeme na situácie doma, ale aj v zahraničí, zaujímajú nás názory, ktoré sú iné, ako ponúka mainstream. Do nášho kolektívu potrebujeme ambicióznych redaktorov, ktorí sú flexibilní, samostatní, vedia sa orientovať na sociálnych sieťach a zvládajú pracovný stres. Výhodou sú skúsenosti s redaktorskou prácou z oblasti žurnalistiky a médií, ale nie podmienkou! Pracuje sa z domu. Neformálny životopis zasielajte na [email protected].

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik