Bezpečnostný expert: Putin nepoužije jadrové zbrane ako prvý
22 | 09 | 2022 I Alica Kočišová

Putin nepoužije jadrové zbrane ako prvý. Avšak v prípade jadrového útoku na jeho krajinu nebude mať problém odpovedať jadrovými zbraňami.

Expert na bezpečnostnú politiku György Nógrádi vyhodnotil Putinove oznámenie o čiastočnej mobilizácii. Jeho vyjadrenie priniesol portál mandiner.hu.

Podľa bezpečnostného experta to nebude Putin, ktorý ako prvý použije jadrové zbrane, avšak so svojou reakciou nebude váhať v prípade jadrového útoku na Rusko. Nógrádi tiež uviedol, že Putinove rozhodnutie o čiastočnej mobilizácii je súčasťou procesu, ktorého hlavným odkazom pre svet je, že ruské vedenie má dosť toho, že značná časť Západu podporuje Ukrajinu.

Nová situácia, ktorá šéfa Kremľu vyprovokovala vznikla tým, že Ukrajina so značnou finančnou pomocou a tiež pomocou vojenského vybavenia, ktoré dostala od Západu, dosiahla prelom na severe aj na juhu. K jadrovej hrozbe György Nógrádi povedal: "Putin vo svojom prejave jasne povedal, že ak ho zasiahne jadrový útok, odpovie jadrovým útokom" a dodal, že z toho vyplýva vystvetlenie, že nebude prvý, kto jadrové zbrane použije. Zároveň podľa jeho názoru ide o reakciu na slová britskej premiérky spred niekoľkých dní, keď sa Lis Trussová ešte ako ministerka zahraničných vecí vyjadrila, že ak bude treba, ona červené tlačítko stlačí.