Sledujte s nami protivládnu demonštráciu v Bratislave
20 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Mnohí politici na utorkovú demonštráciu pred prezidentský palác pozývali aj vás. Tí, ktorí nemôžete, alebo nechcete, môžete priebeh tradične sledovať v Hlavnom denníku. 

19:40 - Organizátori sa s prítomnými lúčia tradične - piesňou Na Kráľovej holi.
19:31 - Robert Fico

"Máte náš obdiv a vďaku, že ste dnes zaplnili toto námestie," hovorí Fico. Vysvetlil všetkým, ako vznikal tento protest a ako ho spoločne pripravovali. Pripomenul, že nie je čas na politikárčenie. 

"Dnes sme tu preto, aby sme prezidentke a predsedovi vlády pripomenuli, že nesúhlasíme s ich politikou," tvrdí Fico a pozýva na protest 17. novembra. Jedna zo súkromných TV prítomných vraj nazvala dezolátmi. Lenže keby sme tu mali normálnu demokraciu, tak nik zo zhromaždených nemusí isť do ulíc.

"Nenechajme si vziať základné ľudské práva. Ani právo zhromažďovať sa! Nemôžeme vyzývať na vyvalenie brány prezidentského paláca. Musíme vyzývať na predčasné voľby," prízvukuje Robert Fico a zrekapituloval cestu, ktorú Slovensko absolvuje k predčasným voľbám a prečítal vyhlásenie, ako výstup z tohto zhromaždenia. 

19:30 - Ladislav Kamenický 

"Chceme predčasné voľby!" 

19:28 - ľudia vítajú Ľuboša Blahu

"Prezident Rizman spolu s Čaputovou sedia u Šoroša. Odkážme im, že Slovensko chce mier!" 

19:27 - prichádzajú predstavitelia Smeru. Juraj Blanár, Erik Kaliňák, Richard Takáč

ďakuje za to, že prišlo toľko ľudí

19:22 - Pavol Slota / Domov - Národná strana

"Všetci, ktorí sú na tomto pódiu, prišli sem kvôli vám, ni vy kvôli nim!" pozdravil prítomných. Pripomenul, že nikto nechce mrznúť a že odmietame akési energetické šeky. Potom možno prídu prídelové lístky na palivo a na jedlo. 

"Nesmieme dovoliť, aby zo Slovenska táto bagáž spravila kolóniu. Boli sme donútení nosiť rúška, musíme si dať pichnúť vakcíny, nesmieme mať vlastný názor. A preto sme tu. Musíme si pravdu žiadať, musíme ju hovoriť a nesmieme dovoliť našu národnú identitu rozpustila nejaká zvrátená ideológia." 

"My sme tu doma!" hlási Slota a lúči sa s demonštrantmi.

19:15 - Rudolf Huliak / Národná koalícia

Pripomenul, že po dlhodobej výzve vyvesiť slovenské vlajky ju mal on sám mal problém kúpiť. 

"My konečne musíme začať žiť. Nachovať si národ. Hoci Slovensko má úrodné polia, tisícky kamiónov nám vozí jedlo. Prečo? Pre bruselský diktát, že nám zakazujú chovať kravy a ovce? Chcú nás vyhladovať?" Pýta sa Huliak s tým, že toto musí skončiť rovnako, ako musí skončiť vývoz elektriny vyrobenej na Slovensku. 

"Zakývajte Rizmanovcom vlajkami, nech vidia až do Ameriky, čo sa deje doma. Máme na to, aby sme sa vychovali sami! Aby tu z chlapcov nerobili dievčatá a naopak!" Prihovára sa oduševnene Huliak národu. 

19:03 - Milan Uhrík / Republika

Vyjadril potešenie nad spoločným opozičným protestom, kde sa na jednom námestí stretli nie len politici, ale aj občianski rečníci.

"Toto je o tom, či si dnes necháme skákať po hlavách. Cesta k tomuto protestu bola komplikovaná. Dlho to nevychádzalo." Pýta sa, či sa máme prizerať všetkému tomu, čo sa deje na Slovensku.

"KTo chce, nech sa prizerá a sedí doma. Táto vláda musí pochopiť, že ľudia už nemajú kam ustupovať. Považujem za cynické, keď vám milionári idú hovoriť, ako máte posielať deti do nevykúrených škôl a tam sa posielajú Zelenskému veľké peniaze. Hanba! Obrovská, neskutočná hanba!" Menoval zodpovedných vládnych činiteľov, ktorí sú zodpovední za súčasný stav - predsedovia koaličných strán a prezidentka.

"Slovensko potrebuje novú generáciu politikov, ale Slovensko potrebuje voličov, ktorí ich zvolia, Slovensko potrebuje vás!" burcuje Uhrík z tribúny a prítomní mohutne súhlasia: My sme tu doma!

18:54 - Marek Géci / Život - národná strana

"Stojíme na tomto námestí, aby sme prezidentke a vláde povedali, že tu stojí nie volič Smeru, Života, ale človek, ktorý bojuje za svoj národ!" Pripomenul vyzbierané podpisy a že je tam preto, že už nebudeme tolerovať, čo sa na Slovensku dialo počas covidu a že bežných ľudí označujú za nejakých pro-ruských trolov.

"Nie sme tu za Rusko, za Zelenského, sme tu za Slovensko! Pozrime sa, ako sme zaplnili aj bočné uličky, ako sa dokážeme zjednotiť! Z toho majú strach, ako sa vieme zjednotiť," upozorňuje. Vyčíta vláde, že sme sa pridali k sankciám, pýta sa prečo by sme sa mali stále ohýbať.

"Sme hrdí na tento národ a že sa postavíme proti tomuto útlaku. Som rád, že začíname niečo, čo sa nám v uliciach podarí dokončiť!" varuje vládu právnik Géci. Pripomenul, že opozícia musí držať spolu, pretože vláda je v rozklade a je nutné prijať ústavný zákon o možnosti skrátenia volebného obdobia.

18:45 - Politickú časť otvára Andrej Danko / Slovenská národná strana

"Pozerám na prezidentský palác, prezident Rizman tu asi nie je," vtipkuje Danko. Keď boli pri moci, s Ficom vraj často hovorili o tom, prečo sa im nedarí ľudí presvedčiť, že toto bude vláda bláznov. 

"Slováci, Rusíni, ale aj Maďari a Rómovia, dnes sme tu preto, aby sme prejavili nespokojnosť s touto vládou. Ukážme im spoločne dnes, že sa ich nebojíme. Európa sa zmieta v kŕči len preto, lebo na jej čele sú neschopní ľudia," hovorí Danko a kritizuje, že dnes sa vzájomná pomoc považuje za slabosť. Pripomenul, že Čaputová sa stala symbolom neschopnosti a pripomenul, čo robila v auguste. 

"Naše päste im nemajú odkazovať, že dostanú, ale že sa ich nebojíme. Všímajte si, ako budú dehonestovať tento protest médiá, ktoré na reklamách zarábajú práve z bánk. Nech už sa deje čokoľvek nezabúdajme na svoju ľudskosť," apeluje Danko na prítomných s tým, že Slováci, Maďari a Česi už nesmú riešiť, čo bolo, ale spojiť sa.

18:38 - Marián Greksa

"Stojím tu preto, aby táto hnusná neschopná všetkého schopná vláda čo najskôr odišla," prihovoril sa prítomným hudobník. Znie jeho pieseň "Vypadní klamár, vypadni podvodník"

18:30 - Peter Marček

Poďakoval organizátorom protestu, že im umožnili vystúpiť a predstavil Jozefa Hambálka, ktorému bol ako podporovateľovi Ruska zhabaný majetok. Ten, keď chcel vycestovať, tak Česká ambasáda mu poradila, aby sa šiel opýtať na ich ambasádu na Ukrajine.

"Je veľmi ťažké popísať, čo mi spravili. Nemôžem zverejniť dokument, ktorý mi prišiel ako reakcia na to, že som sa pýtal, prečo sa mu to všetko dialo. Dvanásť článkov v mainstreame stačilo, aby ma odpísali. Nepotrebujem, aby ste ma ľutovali. Potrebujem spravodlivosť," povedal Hambálek.

Marček pripomenul aj smrť Lučanského, ktorý je príkladom toho, za čo ľudí zatvárajú.

Slovo dostal aj aktivista z Česka, ktorý v pár emotívnych slovách vyzval na spojenie síl Česka a Slovenska.

18:25 - Podpora od Združenia pekárov, cukrárov a cestovinárov

Tí aj napriek niekoľko desiatok percentnému zdražovaniu stále pečú aj bez akejkoľvek pomoci. Ich konkurencieschopnosť ohrozujú aj obchodníci, ktorí nepodporujú tunajších výrobcov a deklarovaná pomoc vlády je len zdrapom papiera.

"Múka na Slovensku je oproti Polľsku drahšia o 100 eur na tonu. Tamojšia vláda totiž svojich výrobcov podporuje, vyjadrilo sa v liste ZPCaC.

18:13 - Ingrid Vrkočová - odborový zväz justície

Zhromaždeným prišla vysvetliť, čo sa deje so súdnou mapou aj s vedomím, že mnohým sa jej prejav páčiť nebude, pretože si myslia, že odbory majú byť apolitické a ich zástupcovia na takýchto zhromaždeniach nemajú čo robiť.

"Za normálne fungujúceho štátu je to tak. Ale to, čo sa deje na Slovensku nie je normálne a apolitickosť musí ustúpiť v záujme všetkých práv občanov," vysvetlila. Nepáči sa jej ani horúcou ihlou šitá legislatíva ruinuje Slovensko. Združenie, v ktorom pôsobí, je stále v štrajkovej pohotovosti. Rezort justície je každoročne podfinancovaný a teraz sa pridali aj problémy so súdnou mapou. 

"Ak nefunguje spravodlivosť, nefunguje poriadne nič. Nastáva chaos a úpadok spoločnosti." Pripomenula tiež, že Slovensko nie je pripravené na súdnu mapu a vysvetlila niekoľko dôsledkov narýchlo a nasilu vytvorenej, niekoľkokrát politicky upravovanej reformy, ktorá je vytvorená ľuďmi, ktorí nikdy nepracovali na súdoch.

"Keď to neviete, tak sa zbaľte! Čim dlhšie tu budete, tým ťažšie to budeme naprávať!" rozlúčila sa Vrkočová.

18:05 - Peter Paška - ZMOS

Pozdravil všetkých slušných občanov s tým, že primátori a starostovia boli slušne protestovať, no vláda voči nim slušná nebola. 

"Súčasná vláda nám zaviedla povinné financovanie súkromných škôl, opatrenia v odpadovom hospodárstve, znásilnili nás testovaním, nepomohli nám s utečencami a doteraz mestám nepreplatili ani jedno, ani druhé," menuje primátor Galanty množstvo ďalších vecí, o ktorých s nimi vláda vôbec nekomunikuje, len z médií sa dozvedia, ako kompetencie zrazu majú, ešte im aj zobrali 700 miliónov eur. 

ZMOS požaduje urýchlené zverejnenie výziev na eurofondy, z ktorých by obce mohli zafinancovať napríklad zateplenie škôl, či budovanie fotovoltaických zariadení. Obce a mestá však budú musieť menej svietiť, viac kúriť.

"Sú obdobia, kedy treba šetriť a pozerať na čísla. Teraz to obdobie nie je. Teraz treba pomáhať ľuďom, zastropovať ceny a vláda nič nerieši," upozornil. Pripomenul, že 61 percent ľudí sa prikláňa k predčasným voľbám a on sám tiež.

"Táto vláda má u mňa červenú kartu!" skonštatoval na záver a ľudia vyzývajú vládu: Odstúpiť, odstúpiť!

17:50 - Dr. Michal Kotian, Valéria Pokorná / Jednota dôchodcov Slovenska

Pripomenuli, že vláda sa na seniorov v podstate vykašľala. Kotian citoval predsedu NR SR, ktorý JDS "vydieral" s tým, nech si obehajú opozičných poslancov so žiadosťou, aby schválili rozpočet, v ktorom následne budú valorizované dôchodky. Pripomenul, že ľudia, ktorí vybudovali celé hospodárstvo si nezaslúžia to, že sa z nich stali žobráci. Poukázal na situáciu dôchodcov v Česku, kde sa dôchodky valorizovali od začiatku roka 3krát.

"Veľmi ľutujem toho, čo sa deje na Ukrajine. Ale bolo by treba, aby sa naši dôchodcovia mali tak, ako Ukrajinci na Slovensku," uzavrel Kotian svoj príhovor.

Pokorná pripomenula, z akej sumy je nútený vyžiť senior a že mnohí dôchodcovia žijú zo sumy vyššej, ako 230 eur. Vysvetlila tiež, aké mechanizmy sa chystajú na seniorov a že ich príjmy budú ešte mizernejšie, ako doteraz a varovala pred daňovým bonusom.

"Kto sa nás pýta, či máme udržateľné prijmy, či môžeme vyžiť?"

17:40 - Eduard Chmelár

"Edo, Edo!" skandujú ľudia. 

"Mali sme tu všelijaké vlády, ale žiadna nebola taká neschopná, ako táto. Ona je nie len neschopná, ona je aj nebezpečná, pretože nám začala ukrajovať z demokracie," hovorí Chmelár a pripomína, že prezidentka si šla "podpätky dolámať", aby podpísala Dohodu s USA a ignorovala občanov, odborníkov a Ústavu. 

"Ja som zvedavý, ako chcú 17. novembra títo ľudia tárať o demokracii, keď oni sú tí, čo ju pošliapávajú. Zatiaľ nás nezatvárajú. Ale keď budeme ticho, skončíme, ako tie žaby v hrnci," varuje Chmelár. Konštatuje, že táto vláda nás zaťahuje do vojny. Vojnu na Ukrajine podporujú tí, ktorí podporovali aj vojnu v Iraku.

"My chceme nahlas povedať - ľudia nechcú vojnu, my chceme mier!," skandujú ľudia a pozval na zajtra na 17. hodinu na to isté miesto, kde stoja aj dnes. Vystúpia tu dvaja ukrajinskí aktivisti za mier. Poprosil ľudí, aby prišli na mierový pochod od Prezidentského paláca okolo úradu vlády až k ministerstvu zahraničia.

"Zajtra je svetový deň mieru. Tak nech z tohto miesta znie: chceme mier, nechceme vojnu. Ďakujem vám!"

17:30 - Judita Laššáková

Poďakovala všetkým, ktorí prišli. 

"Kradnú nám štát, kradnú nám budúcnosť a už nám chcú kradnúť aj dôstojnosť," skonštatovala s tým, že sme čakali, že sa nás zastane napríklad prezidentka. Pri jej slovách z publika znie "Hanba, hanba!" 

Pripomenula, že odvaha neznamená absencia strachu, ale to, že je to sila potlačiť strach. 

"Moc pochádza od občanov. Nikomu sme ju nedarovali, neodovzdali, my sme ju len prepožičali a preto si ju môžeme vziať kedykoľvek späť. Týmto pozdravujem Ústavný súd SR," hovorí Laššáková. Upozornila, že do marazmu, v ktorom sme, sme sa dostali sami - voľbou neschopných amatérov, schopných všetkého. 

"Nebuďme snehulienky a vytvorme spolu lavínu, aby sme spolu šli už len k lepšiemu."

17:25 - Marek Ťapák

"Manželka nechcela, aby som prišiel - bála sa, že ma z RTVS vyhodia a kto bude zarábať. Mnohí z vás sa boja, kto bude zarábať. Ale keď ten strach zahodíte, budete sa môcť pozrieť do očí svojich detí," prihovoril sa k demonštrantom Marek Ťapák.Parafrázoval Miloša Kopeckého z roku 1987. Ľudia jeho slová "Je umenie včas prísť a včas odísť" odmenili potleskom. Na záver predniesol Shakespearov sonet o tom, že človek potrebuje každého z nás, potrebuje každého jedného.

Zdroj: Facebook
Facebook.com
17:21

Znie štátna hymna

15:40

Ľudia sa schádzajú pred prezidentským palácom, aby prejavili nesúhlas s politikou súčasnej vlády. Počasie mnohých odradí.

Protest v Bratislave, zdroj FB Rado Šiša

Pellegrini: Politickej časti protestov sa nezúčastníme
Na utorkovej tlačovej besede Peter Pellegrini (Hlas-SD) hovoril o odvolávaní ministra vnútra, o praktikách SaS, ale aj o dnešnom proteste. Tentoraz sa prezentovali "Schôdzu sa podarilo otvoriť, nakoľko bol do programu zapracovaný aj návrh novely... Čítať ďalej
20 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik