Michal Kaliňák: Energie nás nezaskočili. To vláda podkuruje
20 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Na septembrovom sneme ZMOS premiér Heger (OĽaNO) žiadal samosprávy o niečo, na čo ony upozorňujú už takmer rok. Dôkazy má Michal Kaliňák, hovorca ZMOS.

Reakcia na Hegera

"Premiér Eduard Heger na nedávnom sneme ZMOSu povedal, že od nás čaká dáta k nárastu cien energií a odporúčal spoločné verejné obstarávania, pretože „Takéto obstarávanie by viedlo k lepším cenám.“ Ale poďme postupne," píše Michal Kaliňák.

Rok dozadu

"Od polovice októbra 2021 som otravoval médiá s tým, že samosprávy budú mať obrovské problémy s energiami. 22. októbra 2021 sme vyzvali parlamentné výbory aby riešili prichádzajúce problémy miest a obcí s energiami, hospodársky výbor sa stretol aspoň v polovici decembra, výbor pre verejnú správu nič. 7. februára 2022 sme začali s vyčísľovaním medziročného nárastu cien energií. 28. apríla 2022 sme informovali, že samosprávy majú problémy so spoločnými verejnými obstarávaniami energií, lebo sa im nikto nehlási do súťaži. 23. mája 2022 som na Tripartite navrhol zriadenie pracovnej skupiny, predstavil som niektoré návrhy na riešenia a informoval o tom, že medziročný nárast cien energií je 160 mil. eur a spoločné verejné obstarávania sprevádza ochota samospráv, ale nezáujem firiem. Začiatkom septembra predseda vlády Eduard Heger povie, že chce dáta a odporúča spoločné verejné obstarávania," nechápe Kaliňák premiérovo oneskorenie.

O post primátora Levoče sa bude uchádzať Jozef Cvoliga
O post primátora Levoče sa v jesenných komunálnych voľbách bude uchádzať Jozef Cvoliga. Oznámil to v pondelok v Levoči so svojím tímom a kandidátmi na funkcie poslancov mestského zastupiteľstva. Priazeň voličov bude chcieť Cvoliga získať ako... Čítať ďalej
19 | 09 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Problém nie je v samosprávach

"Kašlať na to, že od jesene nás hodili ministri cez palubu, kašlať na to, že predseda výboru pre verejnú správu strčil hlavu do piesku a nezvolal parlamentný výbor pod ktorý spadá samospráva. Ale ak takmer po roku sa ideme vrátiť na začiatok problému, potom hľadajme príčinu inde ako v mestách a obciach, ktorým štátny tajomník rezortu hospodárstva začiatkom roka odkázal, že je to ich manažérske zlyhanie," pripomína hovorca ZMOSu.

Rukojemníci motovidiel

"Mestá a obce sú obete zlých rozhodnutí vlády a ľudia sa stavajú rukojemníkmi motovidiel. Takto sa majú veci. Škoda len, že po parlamentných voľbách som obhajoval primátorov, starostov a poslancov VÚC, že je dobré keď pôsobia v parlamente. Nezastali sa samospráv, podkúrili deťom v školách, starkým v sociálnych zariadeniach, kultúre, bazénom aj športu a ešte idú kandidovať v jesenných voľbách!" Uzatvára Michal Kaliňák.

Na pohrebe britskej kráľovnej bol prezident Rizman!
Vo Westminsterskom opátstve sa v pondelok, 19. 9. konal štátny pohreb kráľovnej Alžbety. Zúčastnila sa na ňom aj prezidentka SR Zuzana Čaputová so svojim partnerom Jurajom Rizmanom. Agentúre AP asi uniklo, že Slovensko má prezidentku a nie... Čítať ďalej
19 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik