Pápež František: Nie je fér nazývať Čínu nedemokratickou
17 | 09 | 2022 I Diana Zaťková

Pápež František odmietol označenie „nedemokratický“ na opis čínskeho komunistického režimu. Trvá na tom, že táto otázka je príliš zložitá na to, aby umožňovala takúto charakteristiku, informuje portál Breitbart.

„Nemôžem sa zapojiť do označovania Číny za nedemokratickú. Neurobím to, pretože je to taká zložitá krajina,“ povedal pápež novinárom počas svojej štvrtkovej spiatočnej cesty z Kazachstanu do Ríma. "Iste, sú veci, ktoré sa nám zdajú nedemokratické, to je pravda."

„Označovanie je ťažké a nie som na to pripravený, keďže sú to dojmy, tak sa namiesto toho snažím podporovať cestu dialógu,“ vyhlásil.

„Pochopenie Číny trvá storočie a my nežijeme storočie,“ povedal pápež. „Čínska mentalita je bohatá, a keď trochu ochorie, stráca svoje bohatstvo; je schopná robiť chyby."

"Aby sme pochopili, vybrali sme si cestu dialógu, otvoreného dialógu," dodal.

František povedal, že „bilaterálna vatikánsko-čínska komisia ide dobre, pomaly, pretože čínske tempo je pomalé, majú pred sebou večnosť: sú to ľudia nekonečnej trpezlivosti“, čiastočne v súvislosti s dohodou medzi Čínou a Vatikánom z roku 2018 o menovaní biskupov v krajine, ktorá sa má obnoviť budúci mesiac.

OSN: Valné zhromaždenie umožnilo Zelenskému predniesť prejav cez video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa bude môcť prihovoriť k účastníkom zasadnutia Valného zhromaždenia OSN prostredníctvom videonahrávky. Príslušnú výnimku mu v piatok schválila väčšina členských štátov svetovej organizácie, informuje TASR... Čítať ďalej
16 | 09 | 2022 | Ivan Mihale

"Nie je ľahké pochopiť čínsku mentalitu, ale malo by sa to rešpektovať, ja to vždy rešpektujem," povedal. "A tu vo Vatikáne pracuje dobre fungujúca komisia pre dialóg, ktorej predsedá kardinál Parolin a práve on je osobou, ktorá vie najviac o Číne a dialógu s Číňanmi."

"Je to pomalý proces, ale vždy sa robia kroky vpred," dodal a zopakoval svoju neochvejnú dôveru v silu dialógu.

„V Číne sú rôzne kultúry, je to gigant a porozumieť Číne je obrovská vec,“ povedal pápež. „Ale musíte byť trpezliví. Vyžaduje si to veľa, ale musíme viesť dialóg, snažím sa ho neoznačovať.“

Na konkrétne otázku týkajúcu sa zatknutia a nadchádzajúceho procesu s kardinálom Josephom Zenom, bývalým biskupom Hongkongu, a či to predstavuje porušenie náboženskej slobody, pápež nesúhlasil.

„Myslím, že kardinál Zen pôjde v týchto dňoch pred súd,“ povedal. "A hovorí, čo cíti, a môžete vidieť, že tam sú určité obmedzenia."

František často vyjadroval svoju túžbu navštíviť Čínu, naposledy počas svojho utorkového letu do Kazachstanu novinárom povedal : „Vždy som pripravený ísť do Číny.

Pozor na neodvratnú katastrofu!
Newsweek: konflikt medzi Moskvou a NATO môže prebiehať podľa najhoršieho scenára. Autori z Newsweeku uviedli, že konflikt medzi USA a Ruskom sa začal ešte pred ukrajinskou krízou. Krajiny opustili svoje dohody o kontrole jadrových zbraní a začali... Čítať ďalej
17 | 09 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik