Protest 14. 9. minútu po minúte aktualizujeme
14 | 09 | 2022 I Eka Balašková

Protest pred NR SR bol na dnes, 14. septembra na 15:30 avizovaný už dlho dopredu. My vám z neho už tradične prinášame informácie, ktoré budeme pod bo bode aktualizovať. Zároveň upozorňujeme na ďalší občiansky protest, ktorý sa bude konať 20. septembra.

Prečo nie 19. septembra?

Robert Fico (Smer-SD) zmenu na pondelkovej tlačovej besede odôvodnil tým, že dátum prispôsobili medzinárodnému dianiu - v pondelok 19. totiž bude pohreb zosnulej anglickej kráľovnej. 

Poďme však spolu pred NR SR
18:30 - ukončenie prenosu z protestu

V Bratislave pred NR SR protest možno pokračuje, no organizátori nezabezpečili vysielanie na streamovacích platformách, preto redakcia HD ukončuje prenos z protestu

17:40 

Námestie pred NR SR sa pomaličky plní, prichádzajú stále ďalší a ďalší ľudia.

17:37 - moderátorka pozýva na ďalšie protesty

Lebo toto je len prvý zo šnúry protestov. 

"Každý jeden z poslancov je tam za vás, vy ste im tú moc dali," upozornila s tým, že voliť treba - nechceme voliť menšie zlo, alebo nevoliť nič. Tiež nechceme byť na chvoste EÚ.

17:25 - Peter Ružinský - Slovensko si nedáme

Pripomenul, že novú vládu chceme, lebo v nej nepotrebujeme zástupcov slovenskej ambasády. Spočítal, koľko nás bude stáť preprava plynu tankermi oproti tomu, čo sme dostali cez plynovod/ropovod Družba. 

"Pokiaľ nestopneme dodávku zbraní, vojna na Ukrajine bude stále. Chceme vládu, ktorá nebude kolaborovať s USA," poukázal na problém, na to, že Slováci chcú mier, nie podporovať vojnu.

17:20 - Martin Beluský

Nadviazal na Greksovu pieseň a pripomenul, že tých plagiátorov je v Národnej rade a vo vláde niekoľko.

Venoval sa však energetickej chudobe, ktorá príde aj na Slovensko, ak to nezmeníme. 

"Presvedčili nás, že štát je zlý vlastník a vidíme, kam sme sa dostali. Prišla EÚ, ktorá rozhodla, že štáty nebudú vlastniť energetické podniky, predávať sa bude cez burzu a tak nám hrozia šialené ceny," upozorňuje Beluský a vyzval občanov, aby nepoľavili vo svojom tlaku na poslancov, ktorí by mohli zabezpečiť konanie predčasných volieb.

17:15 - Marek Šoun

15. jún 2019 nazval za čierny deň - nastúpiila ako prezidentka Zuzana Čaputová a v ten deň sme sa stali 51. hviezdičkou na vlajke USA. Pripomenul jej kroky proti Slovákom. 24. februára 2022 prezidentka prehodila kabát a stala sa prezidentkou Ukrajiny. Pripomenul, že bez mihnutia oka podpísala dohodu s USA, no odmieta vypísať referendum.

"Je to vlastizradca," hovorí Šoun a protestujúci s ním súhlasia. Do tejto kategórie radí aj primátora Valla - ten sľúbil vyriešenie vrakunskej skládky, či električku do Petržalky, nič nevyriešil, no v rámci covid krízy zvýšil zamestnanosť na magistráte.

17:05 - Organizátori autoprotestov

Jednohlasne sa zhodli na tom, že najskôr potrebujeme podporiť ľudí, žijúcich na Slovensku, až potom môžeme myslieť trebárs aj na Ukrajincov. 

V NR SR by mali byť ľudia z ľudu, nie tí, čo dopustili "všetky tie nezmysly" počas covidu. Majú za zlé aj Robertovi Ficovi a Milanovi Mazurekovi, že ich nepustili k slovu, lebo nie sú politicky angažovaní.

Pripomenuli, že nesmieme dovoliť, aby sa vrátil Dzurinda aj s jeho praktikami

17:00 - Marián Greksa - hudobník

Zahral pieseň Vypadni klamár, vypadni podvodník, ktorou chce vyhnať reálneho, nie "bábkového premiéra. 

16:50 - Darina Mosná - podpredsedníčka Únie súkromných autobusových dopravcov

Upozornila, že kroky tejto vlády smerujú ku krachu mnohých firiem. Ako príklad domino efektu, ktorý to spustí uviedla Duslo Šaľa s tým, že podnik zastavil prevádzku, no kvôli tomu budú krachovať aj dopravcovia, ktorí nebudú schopní jazdiť bez výrobku, ktorý dodáva práve Duslo. Netýka sa to len sektoru dopravcov, ale každého odvetvia - prepúšťajú Nováky, Ferozliatinárske závody. Pripomenula, že voliť menšie zlo je vždy len zlo.

16:40 - Otília Hamacková - Jednota dôchodcov Slovenska

je dáma, ktorá Marekovi Gécimu pomáhala so zastupovaním občanov protestujpcim proti pandemickým opatreniam.

"Tyrania vždy nastúpi pod rúškom ochrany. Ja vás vyzývam, nedajme sa tyranizovať! Táto vláda dlho tápa vo svojich rozhodnutiach. To už nemôžu byť len protesty, to musí byť revolúcia! Oni neuvoľnia svoje miesta, zo strachu budú svoju moc predlžovať!" upozorňuje a poukazuje na Bulharsko, ktoré sa vedelo vzbúriť. 

16:30 - Marek Géci - Život-Národná strana

Poďakoval za to, že ľudia prišli aj napriek tomu, že termíny protestov sú rôzne. Nezabudol pozvať ľudí na protest 20. 9. 
"Nemôže nám byť ľahostajné, ako budú na Slovensku dožívať naši rodičia a prežívať ich vnúčatá. Táto vláda na Slovensku, ani prezidentka, neexistujú. Prezidentka si z ÚS spravila hovorcu! Prezidentka opäť hodila tieto podpisy do koša. Ako môžeme toto nazvať? Jedine zradou," hovorí Marek Géci. Ako právnik pripomenul, že na to, aby  boli predčasné voľby, stačí, aby ústavná väčšina poslancov skrátila volebné obdobie. 

"Odstúpiť, odstúpiť," žiadajú ľudia a Géci nechápe, že sa nenájde 90 poslancov, ktorí by boli schopní zahlasovať za skrátenie volebného obdobia.

"Nás nezaujíma Putin, ani Zelenskyj, nás zaujíma Slovensko!" Skonštatoval a upozornil vládu, že ľudia na Slovensku už nemajú z čoho šetriť a pomaly nebudú mať z čoho platiť enormné účty. 

16:20 - organizátor Korunovačných slávností Miroslav Vetrík

sa všetkým poďakoval za to, že prišli. Pripomenul, aký význam mali v histórii korunovačné slávnosti. 

"Kráľ sa na prvom mieste musí usilovať o spravodlivosť. Máte pocit, že dnes nám tu vládne spravodlivosť?" pýta sa ľudí a pripomína, že dnes sa zišli, aby vyjadrili nespokojnosť s nespravodlivosťou a chudobou. Dvadsaťnásobné zvýšenie cien elektriny označil za megazlodejinu a úžeru. Pripomenul tiež, že ľudia budú bez práce a budú nútení predávať svoj majetok, aby nezamrzli.

"Drakonické zdražovanie je systémová nespravodlivosť!" hovorí Vetrík a ľudia ho žiadajú o ponuku riešenia. V pozadí počuť R. Vaského.

16:15

Do garáží okolo protestujúcich prichádzajú organizátori jarných autoštrajkov, ktorí sa pripoja k protestujúcim. Moderátorka sľubuje ešte jedno prekvapenie. 

Stále sledujeme protest, na ktorom znie štátna hymna.

15:55

Ľudia sa schádzajú, aby podporili myšlienku odchodu vlády Eduarda Hegera, Igora Matoviča a spol. O tom, že sa niečo chystá zatiaľ svedčí schádzajúci sa dav a hudba, hoci začiatok bol plánovaný na 15:30.

16:10

Moderátorka víta všetkých prítomných, v zástupe si všíma foto Hegera za mrežami. Zástup spieva Slovensko moje, otčina moja...