O škole a papalášoch, ktorí v škole podvádzali. Aj o tom, prečo bol P.O. Hviezdoslav v školskom väzení
04 | 09 | 2022 I Mária Škultétyová

Hlas ľudu: Už je to tu. Zvonček zvoní a škola začína. Za to, že do nej chodíme povinne, ďakujeme školským reformám Márie Terézie a Jozefa II. Obaja osvietenskí panovníci považovali nevzdelanosť za príčinu biedy.

Podľa reformy Márie Terézie Ratio educationis z r. 1777 mali už aj dievčatá možnosť chodiť do školy a Jozef II. r. 1788 zaviedol povinnú školskú dochádzku od šiestich do dvanástich rokov. Za jej porušovanie sa trestalo.

Odvtedy školstvo prešlo mnohými zmenami, ale školská dochádzka je stále povinná a chodiť poza školu sa nevypláca. Navyše, pre žiakov a študentov platia isté pravidlá, školský poriadok. Lebo škola nie je holubník, žiaci musia poslúchať.

No na druhej strane zas musíme uznať, že podvádzanie pri štúdiu a písaní diplomoviek sa mnohým vyplatilo. Nechcem na nich prstom ukazovať, vraj to je neslušné. Poviem to teda tak ako tá cigánka v známom vtipe: „ Všetkých vás vyzradím, len pána starostu nie.“ Nuž aj ja tak, všetkých vyzradím, len pána Matoviča a pána Kollára nie. Ani pána školského ministra nevyzradím, božechráň! Veď to by bola hanba, školský minister a toto?!

Monika Kozelová z OĽaNO: Pre všetkých hlúpych ľudí!
Monika Kozelová (OĽaNO), poslankyňa NR SR pri tak vznešenej slávnosti, ako bola oslava 30. výročia Ústavy Slovenskej republiky sa pomýlila. Prezidentské fanfáry, jeden zo symbolov úradu prezidenta, prezidentky Slovenskej republiky z opery Eugena... Čítať ďalej
04 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová

Teraz sa pozrime, čo diktoval školský poriadok našim predkom:

„přes celý čas vynaučování každý žák i žačka má se v škole počestně, mravně v tichosti zpravovat, žádného kriku ba ani žádné rozprávky a hlasité řeči nevydávat, aby všichni dokázali, že jsou mravní žáci a žáčky, a né surové, nemravné, nekázané, rozpustilé dítky.“

To bolo, čo?! Počestne, mravne a bez kriku. Neviem, neviem, ale dnešná mládež by vyšla na protest do ulíc. Časy sa menia.

Naši predkovia nereptali. Poslúchali.  Učiteľ bol autorita a tresty boli prísne. Bitka trstenicou, naťahovanie uší či kľačanie na ostrom polienku. Ale najhorší trest bol karcer - školské väzenie. Maličká tmavá miestnosť a v nej nič, len holé múry.

O tom by vedel svoje aj velikán našej literatúry, básnik P.O. Hviezdoslav. Ako študent kežmarského lýcea si v ňom tiež pár hodín postál. Študenti riešili v krčme veci národné, viac si vypili a pobili sa. A to bolo proti pravidlám. Ale nech mu je, prosím, odpustené, pobil sa za svoj národ.

Ak sa študenti chceli vyhnúť väzeniu, museli dodržiavať prísne pravidlá: nesmeli tiež fajčiť, behať po chodbách, chodiť neskoro do školy a pľuvať pred školou.

Dnes by sa Paľko Országh divil, aké osobnosti reprezentujú národ slovenský. A možno by sa opäť za svoj národ pobil.

Fico, fuj! Ty hulvát jeden!
Ešteže ho máme! Do koho by táto zdochýnajúca vláda plagiátorov, gaunerov a dezolátov kopala? Aj keď si sami často nevedia prísť na meno, svoju neschopnosť vládnuť si vždy kompenzujú útokmi na Fica. Zas si ten drzý Fico dovolil narušiť oslavy 30.... Čítať ďalej
02 | 09 | 2022 | Mária Škultétyová