Strana SMER - SD na proteste v Košiciach burcuje za demokratický, zvrchovaný a právny štát! Sledujte s nami!
01 | 09 | 2022 I Eka Balaskova

Strana SMER-SD zvolala nedávno na protest celé Slovenko. Spolu s nimi môžu občania burcovať za demokratický, zvrchovaný a právny štát! Protest v Košiciach na Hlavnom námestí práve prebieha, sledujte ho s nami!

18:18

Plné námestie v Košiciach za husľového doprovodu spieva hymnickú pieseň Na Kráľovej holi. Robert Fico všetkým ďakuje že prišli.

18:10

Pred ľudí predstúpil Juraj Blanár. Ten víta bývalého primátora Žiliny, ktorý ide kandidovať na predsedu žilinského VUC, Igora Chomu za Smer a odporúča pritomným voliť práve jeho.

Pripomenul, že dnes je v parlamente najväčšia medzistranícka turistika, aká kedy bola - dnes už nik nevie, kto kam patrí.

Predniesol vyhlásenie účastníkov protestu v Košiciach, ktorí žiadajú prezidentku, aby konala, ako jej prikazuje Ústava, aby zabezpečila riadny chod štátnych orgánov. Ak tak neurobí, budú musieť k tomuto kroku pristúpiť prostredníctvom referenda občania.

18:00

"Dámy a páni - toto je Smer, aký si predstavujem," prihovoril sa ľuďom s hrdosťou Erik Kaliňák. Pripomenul, že sa nebáli skonštatovať, že konflikt na Ukrajine je geopolitickým konfliktom, že sankcie ubližujú len nám.

"To fakt ešte myslia vážne, ten ôsmy balík sankcií? Že budeme musieť sedieť v zime doma v dvoch svetroch? Pred tým nás malo ochrániť slovenské veto v Bruseli." konštatuje Erik Kaliňák, ktorý vyzýva prezidentku na vyhlásenie referenda.

"Stačí, keď to urobí a osemdesiat percent Slovákov vie, čo robiť."

17:55

Ladislav Kamenický požiadal prítomných, aby volili kandidátov za Smer na županov.

Opýtal sa, ktoré médium oznámilo, že Maďarsko podpísalo kontrakt na plyn dodávaný z Ruska cez Srbsko. Upozornil tak na fakt, že riešenia sú, len ich vláda musí chcieť hľadať a rozhodne to podľa neho nie sú sankcie, ktoré sú namierené len proti nám samým.

"Frázy predsedu vlády sú absolútne bezobsažné. Chodí vraj medzi ľuďmi a tí vraj chcú, aby zostali. Chcete, aby tu táto vláda zostala?" pýta sa podpredseda Smeru a ľudia im odkazujú: 

"Ste klamári!" Je skutočne nutné, aby boli predčasné voľby, Zakričme im teda: Z hrušky dole!"

17:40

Ľuboš Blaha sa prihovoril prítomným s tým, že tu nechceme liberalizmus.

"My nie sme holubičí národ. Slováci sú národ, ktorý povstal proti maďarskej porobe, ktorý v SNP povstal proti nemeckej porobe a ktorý v roku 2022 povstane proti americkej porobe!" Blaha zase raz dokázal, že dokáže pracovať so zhromaždením.

Ľudia skandujú "Národ zjednotený, nebude porazený!" A Blaha ďakuje. 

17:33

Ľudia veľkým aplauzom vítajú Roberta Fica, ktorý občanom z tribúny gratuluje k štátnemu sviatku prijatia Ústavy aj napriek tomu, že to neurobili predstavitelia štátu. Ľudia skandujú "Nech žije Fico".

Vo svojom prejave podporil Viliama Zahorčáka, kandidáta na "župana" s tým, že Košický samosprávny kraj potrebuje zmenu.

Prítomným popísal situáciu v Banskej Bystrici, kde boli ostreľovači, policajti so psami a mladou dámou z prezidentskej kancelárie, ktorá ich nemohla pustiť, lebo pani prezidentka ešte nedopila kávu. Takisto pripomenul dnešnú situáciu pred NR SR, kde bolo množstvo policajtov. 

"Prosím vás, čoho sa boja? Jediné, čoho sa boja Čaputová, Heger a Kollár ste vy. My medzi vás budeme vždy radi prichádzať," sľubuje predseda Smeru.

Vrátil sa tiež k oslavám SNP, kam nebol pozvaný ani ruský, ani bieloruský veľvyslanec. Prízvukoval, že ani jemu sa nepáči situácia na Ukrajine, no za históriu Smer nikdy nebude osloboditeľom pľuť do tváre.

"Nútia ľudí, aby v takmer plne plynofikovanej krajine kupovali piecky na tuhé palivo. Čo my máme s nejakou vojnou na Ukrajine? Keby som bol premiérom, nikdy by som nesúhlasil so sankciami voči Rusku!" Vysvetľuje, že vláda klame, keď tvrdí, že nemá peniaze, no my riešime spor Sulíka a Matoviča. 

"Potrebujeme novú vládu. Pani prezidentka to neurobí, Národná rada neschváli nič. My ich k tomu musíme prinútiť. Musíme poslať pani prezidentke Čaputovej jasné posolstvo - musia prísť predčasné voľby," žiada Fico Košičanov o podporu

17:15

Na pódiu stoja predstavitelia strán Smer-SD a SNS. Reční Andrej Danko. Pýta sa, čo spravili súčasní predstavitelia pre Slovákov, aby si hneď odpovedal, že nič ... Ľudia pod pódiom súhlasia s jeho tvrdením, že prezidentka Čaputová by mala mať odvahu Hurbana, vieru Hlinku. 

"Ten plyn z Ruska bude mať pre nás raz cenu zlata, ten plyn nám zoberú, lebo z nás chcú urobiť žobrákov," upozornil Danko.