Spamätajte sa, ani ropa nebude!
01 | 09 | 2022 I Milan Laca

Podpredseda vlády Alexander Novak považuje myšlienku krajín G7 obmedziť cenu ruskej ropy za „úplnú absurditu“, ktorá destabilizuje celý priemysel. 

Rusko podľa Novaka  nebude dodávať ropu a ropné produkty krajinám, ktoré podporujú stanovenie takéhoto limitu.

Ďalší absurdný plán?

 "Od producentov ropy, ktorí sa podieľajú na trhu, sme nepočuli ani jednu pozitívnu reakciu na túto absurditu, o ktorej všetci diskutujú," povedal podpredseda vlády. V komentári k tomu, že sankcie EÚ na nákup ruskej ropy vstúpia do platnosti v decembri, Novak poznamenal, že ruské spoločnosti „o decembri vedia a pripravujú sa naň“.

EÚ zas blúzni 

EÚ uvalila embargo na nákup ruskej ropy po mori od 5. decembra 2022 a na nákup ropných produktov od 5. februára 2023. USA zakázali dovoz ropy z Ruska už v marci.

Putinov nový priateľ
Putin našiel nového spojenca na konfrontáciu s USA. Rusko využíva rozširovanie a posilňovanie obchodných a vojenských väzieb s Iránom na boj proti tlaku západných sankcií, píše Benoit Faucon , publicista pre The Wall Street Journal. ... Čítať ďalej
01 | 09 | 2022 | Milan Laca

USA sa snažia

Podľa denníka Politico USA navrhli zastropovanie cien ruskej ropy upustením od sankcií poistenia nákladu len pre tie krajiny, ktoré súhlasia s nákupom paliva za stanovenú cenu.  Washington rokuje sČínou,  Indiou  a množstvom ďalších krajín, ktoré nakupovali ruskú ropu so zľavou oproti trhovej cene po tom, čo ju mnohí európski nákupcovia odmietli kvôli situácii okolo Ukrajiny.

Sedem statočných

Očakáva sa, že ministri financií G7 budú 2. septembra diskutovať o možnosti zaviesť hornú cenu ruskej ropy. Ministerka financií USA Janet Yellenová na stretnutí s ministrom financií Spojeného kráľovstva Nadeem Zahavi 31. augusta varovala,  že bez tohto limitu by sa globálne ceny energie zvýšili, ak by väčšina ruskej ropy nebola k dispozícii. Nemecký kancelár Olaf Scholz vyslovil presvedčenie,  že takýto mechanizmus musí byť dohodnutý s väčšinou medzinárodného spoločenstva, inak nebude fungovať. Poznamenal, že ani jedna krajina, ktorá je súčasťou OPEC +, ako aj India a Čína, nepodporili myšlienku obmedzenia cien ropy z Ruska.  

Dostali nápad... 

Myšlienka obmedzenia ruskej ropy sa zrodila na summite G7 koncom júna. Plánom, navrhnutým Spojenými štátmi je vyňať zo sankcií poistenie nákladnej dopravy len pre tie krajiny, ktoré súhlasia s nákupom ropy  za stanovenú cenu. , 2. septembra, majú ministri financií krajín G7 v úmysle diskutovať o možnosti zavedenia takýchto obmedzení.

Fico žiadal potlesk pre Mečiara a Gašparoviča
Pri príležitosti 30. výročia prijatia Ústavy SR sa v historickej sále Slovenskej národnej rady (SNR) prítomným prihovoril aj predseda Smeru-SD, Robert Fico, jeden z tých, ktorí ju presne v tej istej miestnosti prijímali. Bol pri tom Na úvod... Čítať ďalej
01 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik