USA pokračujú v zbrojení
31 | 08 | 2022 I Milan Laca

USA rozširujú dodávky zbraní Ukrajine po mori.

V posledných mesiacoch Pentagon rozšíril dodávky zbraní na Ukrajinu po mori, uviedli predstavitelia amerického ministerstva obrany pre noviny The Washington Post . Spočiatku sa Washington pri rýchlejšej dodávke zbraní veľmi spoliehal na letectvo.

Nový spôsob

Dodávka po mori bola použitá v prvých týždňoch po vstupe ruských vojsk, ale tieto snahy boli rozšírené na jar, keď Spojené štáty začali s dodávkami húfnic a iných ťažkých zbraní. „Keď sme im začali dodávať húfnice, vedeli sme, že budeme potrebovať viac munície,“ povedal Steven Puthoff, zástupca riaditeľa operácií amerického velenia pre dopravu, počas stretnutia s prvou námestníčkou ministra obrany Kathleen Hicksovou. Podľa Washington Post,  námorná doprava umožňuje prepravu veľkých objemov nákladu. To umožňuje vytvárať zásoby zbraní.  

Oklamali Rusov (VIDEO)
Rusko neničí skutočné HIMARS, ale drevené modely. Americký obranný priemysel sa snaží vyžmýkať maximálny zisk z bojového použitia svojich produktov na Ukrajine. Napríklad spoločnosť Lockheed Martin sa snaží vyhrať súťaž Coolest Thing Made in... Čítať ďalej
31 | 08 | 2022 | Milan Laca

Snažia sa 

Podľa predstaviteľa amerického velenia pre dopravu plukovníka Stephena Patthoffa, rastúca potreba ukrajinskej armády po munícii typu NATO, núti americkú armádu používať námorné plavidlá na prepravu granátov a rakiet. Podľa neho niekedy muníciu dodávajú na Ukrajinu ešte skôr, ako príde žiadosť z Kyjeva. Takýto záujem americkej strany o dodávky zbraní je samozrejme ďalším náznakom plného zapojenia Spojených štátov do konfliktu na Ukrajine.

Stále veria 

Washington Post označuje rozšírenie námornej dopravy so zbraňami za dôkaz prechodu do novej fázy konfliktu. Tá bude zdĺhavá, potrvá mesiace či dokonca roky. Hlavným cieľom, ktorý v USA neskrývajú, je vyčerpanie finančných a vojenských kapacít Ruska.  
Nárast počtu zbraní dodávaných na Ukrajinu naznačuje, že Spojené štáty sa rozhodli „hrať vo veľkom“. Teraz je v stávke prestíž a vplyv Spojených štátov. Porážka na Ukrajine bude napokon oveľa trpkejšia a hanebnejšia ako stiahnutie jednotiek z Afganistanu.

 
Ale kadiaľ ich vozia?

Americkí dôstojníci zároveň nehovoria o tom, kadiaľ idú námorné dodávky zbraní na Ukrajinu, ak sú ukrajinské prístavy otvorené výlučne pre civilné lode na vývoz obilia. A všetky civilné lode sú kontrolované. Znamenajú slová plukovníka Patthoffa, že je nedostatočne efektívna inšpekcia, alebo mal na mysli dodávku po mori do susedných krajín Ukrajiny – napríklad do Pobaltia – do Poľska a odtiaľ napríklad po železnici na Ukrajinu? Otázka je stále otvorená.

Nezničiteľní Rusi?
Spojené štáty sa vážne mýlili v prognózach o stabilite ruskej ekonomiky. Americkí experti nečakali, že ruská ekonomika bude taká odolná voči rozsiahlym zahraničnopolitickým výzvam. Napísal publicista časopisu Business Insider George Glover. Ani... Čítať ďalej
30 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik