Stop pre Rusov nebude
31 | 08 | 2022 I Milan Laca

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa nedohodli na zákaze víz pre Rusov.

Nebolo možné dosiahnuť konsenzus. Proti takémuto opatreniu sa postavilo najmä Maďarsko. EÚ preto pozastaví zjednodušený vízový režim s Ruskom, čím sa proces získania víz predĺži a predraží.

Zas Maďari

Ministri zahraničných vecí EÚ na stretnutí v Prahe nedospeli ku konsenzu o zákaze vydávania víz Rusom, takže takéto drastické opatrenie sa neprijme, uviedol maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjárto, píše agentúra Reuters .  Szijjártó poznamenal, že Maďarsko a niekoľko ďalších krajín sa postavilo proti úplnému zákazu vstupu ruských turistov.

Budú hľadať...

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell zdôraznil , že na stretnutí v Českej republike ministri neprijmú praktické opatrenia, ale budú hľadať politické riešenie problému.

Tím inšpektorov MAAE je na ceste do Záporožskej elektrárne
Tím inšpektorov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) odcestoval z Kyjeva do Ruskom obsadenej Záporožskej atómovej elektrárne na juhu Ukrajiny. V stredu ráno to oznámil šéf MAAE Rafael Grossi, ktorého citovala agentúra AFP. "Po... Čítať ďalej
31 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ukrajinci žiadajú

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol uzavrieť vstup pre Rusov . Izolácia podľa neho umožní „brať na zodpovednosť“ celé obyvateľstvo Ruska a tak ovplyvniť Vladimíra Putina.

Kto bol za

Za zákaz vydávania víz Rusom sa v Európe zasadzovali Litva, Lotyšsko, Estónsko, Poľsko, Česká republika, Fínsko, Holandsko a ďalšie štáty. Francúzsko a Nemecko obmedzenia nepodporili. Veľvyslanec EÚ v Rusku Markus Ederer tiež povedal, že zákaz vydávania schengenských víz nepomôže ukončiť vojenský konflikt na Ukrajine a pomôže len posilniť moc Kremľa.

AKTUALITA: Koaličná kríza vrcholí
Už čoskoro by sme sa mali dozvedieť, ako a v akej zostave bude pokračovať koalícia. Nič ale ešte nie je isté, správu AKTUALIZUJEME. 17:30- Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini vyzval všetkých poslancov Národnej rady (NR) SR, aby podporili návrh novely... Čítať ďalej
31 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik