Kremský vie ako riešiť krízu, zostáva však len pri slovách
29 | 08 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Štát by mal prikázať výrobu elektriny a stanoviť jej ceny. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to uviedol predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).

Riešenie by bolo

Podľa Kremského sa trh s elektrinou zrútil a nefunguje. Dôkazom toho sú ceny elektriny, ktoré v niektorých prípadoch na burze už prekročili 1000 eur za megawatthodinu (MWh). 

Štát by podľa Kremského mal v rámci všeobecného hospodárskeho záujmu prikázať výrobu elektriny, jej dodávky a stanoviť ceny. "Myslím si, že v tejto situácii by mal štát zaviesť všeobecný hospodársky záujem, prikázať výrobu elektriny, prikázať dodávky, stanoviť ceny a nielen pre domácnosti, ale aj pre verejné inštitúcie, pre školy, nemocnice. Navrhujem, aby sa tento všeobecný hospodársky záujem aplikoval na celý trh s elektrinou," uviedol Kremský.

Žiaden mýtus, ani konšpirácia. To títo nás zdierajú z kože!
Mnohé deti, ale aj rodičia, určite poznajú riekanku „Ide zima ide mráz, kam sa vtáčik, kam schováš?“ Nuž a presne rovnaká sa dá použiť aj na ľudí pred budúcou zimou. Vysoké ceny energií, plynu aj dreva totiž pripravia mnohým veľmi krušné chvíle.... Čítať ďalej
28 | 08 | 2022 | Tibor Malý

Vlna prepúšťania bude pokračovať

Na problémy, ktoré prinášajú rekordné ceny elektrickej energie firmám, poukázal nezaradený opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštok. Pripomenul chystané zrušenie výroby primárneho hliníka v Slovalcu, ale aj obmedzenie výroby v Oravských ferozliatinárskych závodoch či plánovanú odstávku spoločnosti Duslo, ktorá sa však podľa vyjadrení vedenia spoločnosti môže zo šiestich týždňov výrazne predĺžiť. Poslanec a bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) si myslí, že vlna prepúšťania v podnikoch v dôsledku vysokých cien energií bude pokračovať.

Energetická kríza v EÚ: Protesty proti lock downom budú vyzerať ako detská narodeninová párty!
Sankčná vojna Západu s Ruskom pokračuje. Ekonomické veľmoci Európskej únie, Francúzsko a Nemecko, dosiahli v piatok 26.8. rekordy v cenách elektriny. Tie vzrástli o 1 000 percent, informuje Breitbart. Európa na kolenách Vlani touto dobou boli... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Minister je vraj pripravený

Predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) pripomenul, že rezort hospodárstva už poslal do Bruselu na notifikáciu zmluvu so Slovenskými elektrárňami, ktorá umožní zachovať nasledujúce dva roky cenu elektriny pre domácnosti. Pokiaľ by však Európska komisia zmluvu neschválila, má podľa neho ministerstvo pripravený iný variant na zabezpečenie nízkych cien elektriny. Aký však nespresnil.

Viskupič upozornil, že memorandum s najväčším slovenským výrobcom elektriny bolo podpísané v čase, keď na trhu boli výrazne iné podmienky ako v súčasnosti. Preto podľa neho v súčasnosti  ministerstvo hospodárstva zvažuje formy pomoci už aj pre firmy.

Ušetríme na nedeľnom predaji

Poslanci sa dotkli aj návrhu koaličnej strany OĽANO na zákaz nedeľného predaja. Ten by podľa Kremského okrem iného mohol priniesť aj úsporu energií na svietenie a vykurovanie. Viskupič takýto zákaz odmietol. Šutaj Eštok si myslí, že obyvateľom regiónov zasiahnutých úpadkom firiem už bude po strate zamestnania a poklese príjmu jedno, či budú obchody v nedeľu otvorené alebo zatvorené.  

Právnik Weis: Čo je za vysokou cenou elektrickej energie? Stačilo by urobiť jednu vec
Na riešenie „pandemických“ stavov núdze postačila vyhláška a uznesenie vlády. Aj na úkor ľudských práv a slobôd. Aký legislatívny prútik treba na záchranu slovenskej ekonomiky? Pýta sa právnik Peter Weis vo svojom blogu. Vysoká cena elektrickej... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik