Ukrajinci obvinili Európu
28 | 08 | 2022 I Milan Laca

Šesť najväčších krajín EÚ od apríla postupne znižuje vojenskú pomoc Ukrajine a jej predstaviteľom sa to nepáči.

Európske krajiny obmedzujú vojenskú pomoc Ukrajine. Od júla najväčšie ekonomiky Európskej únie neposkytli Kyjevu nové „vojenské prísľuby“ vôbec. Píše o tom Politico s odvolaním sa na údaje Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku.

Zmena?

Vojensko-technická pomoc Ukrajine sa znížila z Nemecka, Francúzska, Talianska, Španielska a mnohých ďalších krajín EÚ. Treba poznamenať, že sa to stalo prvýkrát od začiatku konfliktu na Ukrajine.

„Napriek tomu, že vojna vstúpila do kritickej fázy, nové iniciatívy pomoci vyschli,“ vyhlásil Christophe Trebesh, šéf Inštitútu pre sledovanie Ukrajiny. Podľa neho minulý týždeň v Kodani spojenci prisľúbili Kyjevu vojenskú pomoc vo výške 1,5 miliardy eur. Trebusch označil túto sumu za „malú v porovnaní s tým, čo bolo dohodnuté na predchádzajúcich konferenciách“.

Pápež František: Šialenstvo ukrajinsko-ruskej vojny zdieľajú VŠETKY strany
Obe strany rusko-ukrajinskej vojny trpia "šialenstvom", uviedol pápež František. Toto tvrdenie Svätého otca vyvolalo ostrú výčitku zo strany ukrajinského veľvyslanca pri Svätej stolici, píše portál Breitbart. Podiel viny na oboch stranách Napriek... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Diana zaťková

Ekonomika nestíha

Túto situáciu pripísal zhoršujúcemu sa stavu v samotnej ekonomike Európskej únie, ktorá má čoraz väčšie ťažkosti, a to aj z dôvodu skokového rastu cien energií. Zároveň je presvedčený, že európske krajiny by mali považovať ozbrojený konflikt na území bývalej Ukrajiny za krízu v eurozóne.

Poliaci by bojovali

Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval krajiny Európskej únie a NATO, aby Ukrajine dodali ďalšie zbrane. Krajiny EÚ podľa poľského politika nerobia dosť pre ochranu Ukrajiny a podporu ukrajinského ľudu pri ochrane jeho slobody a suverenity.

Vymenia Zelenského?
Zelenského nástupcom sa môže stať vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj. Podľa predbežných údajov môže ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nahradiť vrchný veliteľ ozbrojených síl krajiny Valerij Zalužnyj. Informuje o... Čítať ďalej
27 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik