Draxler: Až rozpad prozápadnej vlády priniesol Bulharom ruský plyn
26 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Snaha Bulharska byť prozápadným premiantom krachla. Bulhari chcú znovu ruský plyn. Presne toto skonštatoval na sociálnej sieti politik a exminister školstva Juraj Draxler. Zmena postoja nastala až po rozpade "reformnej" a "prozápadnej" vlády. Dočkáme sa toho aj na Slovensku?

Neuvážený krok

"Bulharsko je dnes v krízovej situácii. Na jar krajinu viedla "prozápadná" vláda, ktorá ako veľké gesto odmietla platiť "v rubľoch". Spolu s Poľskom a Fínskom, hoci ostatné európske krajiny na novú schému platieb pristúpili. Rusi im teda plyn stopli," pripomína situáciu spred polroka Draxler.

Okamžite sa objavili správy, ako Bulhari údajne plyn získajú inde. Ale v ostatné dni vyšlo najavo, že zo siedmich tankerov skvapaľneného plynu z USA príde len jeden. Veľmi sa nedarí získavať plyn ani z ďalších zdrojov. Pred pár dňami teda vláda povedala, že im neostáva nič iné, len požiadať Gazprom o rokovania. Sú pripravení predsa len platiť tak, ako Moskva chce.

"Je to naozaj bizarný príbeh. Krajinu od decembra do začiatku leta viedla "reformná" a "prozápadná" vláda. Tak veľmi prozápadná, že premiér vyhodil ministra obrany po tom, ako ten v interview hovoril o "konflikte na Ukrajine". Premiérovi sa nepáčilo, že nepoužil slovo vojna," myslí si politik.

Ďuriš Nicholsonová: Energetická kríza? Slovákov rozmaznal komunizmus!
Zodpovedné vlády v jednotlivých členských štátoch pripravujú opatrenia na zmiernenie dopadu energetickej krízy a vysokej inflácie. Tá naša rieši samu seba - "neruš nás, občan, tu sme pri manželskej kríze". Takto vidí dianie na Slovensku... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Chaotická domáca politika

Podľa Draxlera bulharská prozápadná vláda mala od začiatku problémy. Viedol ju držiteľ MBA z Harvardu Kiril Petkov, ktorý väčšinu dospelého života prežil v Kanade a USA. A z nejakého dôvodu sa minulý rok vrhol do bulharskej politiky.

Bulhari, unavení neskutočne chaotickou domácou politikou (troje volieb v priebehu roka), mu dali toľko hlasov, že vyhral voľby, hoci ho v podstate nikto nepoznal. Ale napriek tomu, že premiér sa vyjadroval lepšie a inteligentnejšie ako veľká časť ostatných politikov, vláda už po pár mesiacoch veľa dôvery ľudí nevzbudzovala.

"Každopádne, vláda sa medzitým rozpadla (a už kvôli tomu, aká široká koalícia to bola, nemala veľkú šancu). Dňa 2. októbra budú ďalšie voľby. A tak teraz dočasná úradnícka vláda prosí Rusov, že by predsa len nejaký plyn chceli," uzavrel Draxler.

Napriek sankciám sa do USA stále valí ruský tovar
Ruský tovar v hodnote stoviek miliónov dolárov stále prúdi do Spojených štátov, pretože nechcú, aby Američania doplácali na opatrenia. "Napriek prísľubu Joea Bidena, že krajine Vladimira Putina zasadia zničujúci úder, sa obmedzenia nateraz... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik