Briti protestujú proti obrovským cenám energií: "Neplaťte svoj účet!"
26 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Podľa výskumu University of York zažijú do zimy dve tretiny britských domácností energetickú chudobu, ak britská vláda podľa plánu stiahne podporu cien energií.

Podľa štúdie University of York v súčasnosti 18 miliónov rodín míňa viac ako 10 percent svojich príjmov na energie. Vo februári povolil regulátor plynu a elektriny Ofgem svojim dodávateľom zvýšiť maximálnu sumu, ktorú môžu zákazníkom ročne účtovať, o 54 percent v reakcii na rastúce ceny plynu, píše Index s odvolaním sa na Euronews.

Aktuálny cenový strop je možné zmeniť v októbri ďalším zvýšením ceny o 70 percent!

Ceny energií nezadržateľne rastú

Po zdražení môžu byť priemerné ročné náklady na energie na domácnosť 4 100 eur (1 685 592 forintov), ​​čo doteraz nebolo, a suma na účtoch sa môže v januári ešte zvýšiť.

Malé a mikropodniky, ktoré tvoria 99 percent podnikov v Spojenom kráľovstve, najviac trpia nárastom cien. Pravdepodobne zamestnávajú menej ako 50 ľudí a 75 percent z nich pracuje výlučne pre majiteľa. Polovica malých podnikov sa obáva, že budú musieť zatvoriť kvôli účtom za energiu.

"Neplaťte svoj účet!"

Ľudové hnutie Don't Pay UK hovorí, že jeho účastníkom ide o solidaritu, najmä s tými, ktorí sú nútení voliť medzi vykurovaním svojich domovov a živením svojich rodín. Ich nespokojnosť zvyšuje fakt, že príjmy energetických spoločností sa zvyšujú.

Nálada nemeckých spotrebiteľov sa dostala na nové dno!
Nálada nemeckých spotrebiteľov sa zhoršila a dostala sa na nové dno. Hlavným dôvodom je prudké zdražovanie energií, ukázal prieskum poradenskej firmy GfK. Výhľadový index spotrebiteľskej dôvery GfK pre mesiac september padol na -36,5 bodu z... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Motto hnutia: "Neplaťte svoj účet!"

Hlavným posolstvom hnutia je "Neplaťte svoj účet!". K 1. októbru by sa skupina priaznivcov plánuje rozšíriť na taký počet, že by vláda a energetické spoločnosti boli nútené prehodnotiť záťaž. Doteraz sa k nim pridalo viac ako 113-tisíc ľudí a po piatkovom národnom dni akcie sa ich počet pravdepodobne ešte zvýši.

Podľa charitatívnej organizácie National Energy Action každý rok zomiera desaťtisíc ľudí na infarkty, mŕtvice, bronchitídu a iné vážne choroby v dôsledku chladných, nevykúrených domácností.

Zdravotné riziká sa pravdepodobne zhoršia, keďže britské rodiny čelia takmer trojnásobne vyšším účtom za plyn a elektrinu ako kedykoľvek inokedy, od 70. rokov minulého storočia, informuje Index.

Zdraženie energií, ktoré bolo v súlade s očakávaniami, ešte pritvrdí ekonomický tlak na Britov

Domácnosti vo Veľkej Británii sa musia pripraviť na výrazné zvýšenie účtov za kúrenie počas tejto zimy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Regulačný úrad Ofgem s platnosťou od 1. októbra zvýšil  strop na účty za energie pre spotrebiteľov na rekordných 3549 GBP (4210 eur) ročne z 1971 GBP ročne. Navyše, už v januári sa očakáva ďalšie zvýšenie.

Zdraženie energií, ktoré bolo v súlade s očakávaniami, ešte pritvrdí ekonomický tlak na Britov, ktorí platia čoraz viac za všetko - od potravín po nábytok. Britská inflácia sa v júli dostala na 40-ročné maximum a podľa prognóz by sa v januári mohla zrýchliť nad 18 %.

Napriek sankciám sa do USA stále valí ruský tovar
Ruský tovar v hodnote stoviek miliónov dolárov stále prúdi do Spojených štátov, pretože nechcú, aby Američania doplácali na opatrenia. "Napriek prísľubu Joea Bidena, že krajine Vladimira Putina zasadia zničujúci úder, sa obmedzenia nateraz... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik