Prečo taká panika a šialené ceny?
24 | 08 | 2022 I Milan Laca

Nemecku sa darí napĺňať zásobníky plynu na 80 percent.

Nemecko naplnilo zásobníky plynu na 80,14 percenta, uvádza správa nemeckej spolkovej siete (Bundesnetzagentur).Najmä najväčší podzemný zásobník v krajine Reden, sa napriek zložitej situácii začiatkom apríla podarilo naplniť až na 61 percent. V tom čase boli dodávky  plynu do zásobníka zastavené pre odchod skupiny Gazprom z nemeckej spoločnosti Gazprom Germania GmbH a všetkých jej aktív.

Panuje pokoj

Agentúra poznamenáva, že v súčasnosti sú dodávky paliva do krajiny stabilné. Situácia s plynom je zároveň „napätá“ a nemožno vylúčiť ďalšie zhoršenie. Čerpanie plynu z Ruska cez plynovod Nord Stream je na úrovni 20 percent maximálnej kapacity. Berlín  sa snaží minimalizovať energetickú závislosť od Ruska a zároveň sa zásobiť plynom, aby sa vyhol celoplošnej energetickej kríze v krajine. Vláda predstavila požiadavky, podľa ktorých by mali byť podzemné zásobníky plynu naplnené k 1. septembru na 75 percent, k 1. októbru na 85 percent a k 1. novembru na 95 percent.

Nemecké ceny energie prekonali rekord. Nastáva energetická panika?!
Európske ceny plynu a energie prudko vzrástli, pretože trhy zachvátila panika z ruských dodávok. Politici dokonca varujú občanov, aby sa pripravili na tuhú zimu, ktorá ich čaká. Cena elektriny na burze v Nemecku prvýkrát presiahla 700 eur za... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Aj ostatnej Európe sa darí

Podľa Gas Infrastructure Europe,  sú zásobníky v auguste naplnené v priemere na 0,39 percentuálneho bodu za deň, pričom päťročný priemer bol 0,35 percentuálneho bodu a v júli tohto roka - 0,36 percentuálneho bodu. Ak bude rýchlosť plenia  pokračovať, EÚ  bude schopná dosiahnuť cieľovú úroveň 80 percent do konca augusta a 90 percent do 20. septembra. Vykurovacia sezóna v Európe sa začína spravidla v polovici októbra.

Tak vlastne úspech...

Tieto čísla boli dosiahnuté napriek prudkému obmedzeniu dodávok ruského plynu cez väčšinu trás. Plynovod Jamal – Európa už na tieto účely neslúži, ukrajinský smer je výrazne obmedzený (40 – 42 miliónov metrov kubických denne od konca mája, trikrát menej ako je zmluva), dodávky Nord Streamu klesli päťkrát.

Radikálni Poliaci

Poľský prezident Andrzej Duda považuje za nevyhnutné úplne rozobrať infraštruktúru plynovodu Nord Stream 2.  Na stretnutí fóra Krymskej platformy vyhlásil, že „zmena politiky na Západe znamená nielen zastavenie Nord Streamu 2, ale aj likvidáciu, úplnú demontáž plynovodu“.

Útek pred ťažkou zimou?! Sulík oznámil novinku
V prípade odchodu Richarda Sulíka (SaS) z funkcie ministra hospodárstva odíde aj šéf Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. Líder SaS to uviedol na utorkovej tlačovej konferencii. V súvislosti so štátnymi tajomníkmi v jeho... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik