Nemecké ceny energie prekonali rekord. Nastáva energetická panika?!
23 | 08 | 2022 I Ivan Mihale

Európske ceny plynu a energie prudko vzrástli, pretože trhy zachvátila panika z ruských dodávok. Politici dokonca varujú občanov, aby sa pripravili na tuhú zimu, ktorá ich čaká.

Cena elektriny na burze v Nemecku prvýkrát presiahla 700 eur za megawatthodinu (696 dolárov) za megawatthodinu. Rusko uviedlo, že zastaví svoje kľúčový plynovod Nord Stream plynovod na tri dni opráv 31. augusta, čo opäť vyvoláva obavy, či sa po oprave vráti do prevádzky.  Európa je už niekoľko týždňov v slepej uličke, keďže o niečo viac ako mesiac je oficiálny začiatok zimnej vykurovacej sezóny. Národy sa ponáhľajú naplniť zásoby, ale stále sú silne závislé od ruského plynu a akékoľvek ďalšie škrty by mohli urobiť prídelový systém realitou.

Zobuďte sa!

Nemeckí lídri cez víkend uviedli, že krajina môže mať problém nahradiť klesajúce dodávky plynu z Ruska. Vláda sa zameriava na zníženie spotreby o 20 %. Zatiaľ čo krajina je jednou z najviac zasiahnutých škrtmi Moskvy v hospodárstve, ktoré priniesli recesiu, energetická kríza zasiahla celý kontinent.

"Európa teraz čelí paralelnej plynovej a energetickej kríze," uviedla spoločnosť Timera Energy v správe. "Vyčerpali sme prídavné mená na opísanie tempa tohto nárastu cien."

"Katastrofa už existuje," povedal Thierry Bros, profesor medzinárodnej energie na Sciences Po v Paríži. "Myslím si, že hlavnou otázkou je, kedy sa lídri EÚ zobudia."

Hlas ľudu: Pani prezidentka, chceli ste sa odstrihnúť a teraz radíte. Ďakujeme, ale nám sú vaše rady naprd
Pozorne som si prečítala úsporné opatrenia v Prezidentskom paláci. Škoda len, že ste neporadili aj nám, čo v Paláci nebývame. Keďže vy a vláda, ktorú ste posvätili, na nás vôbec nemyslíte, my si musíme poradiť sami. Veď si aj poradíme. Ako budem... Čítať ďalej
22 | 08 | 2022 | Mária Škultétyová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik