Miloš Zeman: Nepodľahnime vábeniu GreenDealu
25 | 08 | 2022 I Alica Kočišová

Prezident ČR Miloš Zeman prijal včera na Pražskom hrade vedúcich zastupiteľských úradov ČR v zahraničí. Jeho prejav pri tejto príležitosti zverejnil tiskový odbor prezidenta ČR. 

Prezident Zeman s ľútosťou skonštatoval, že tento rok je naplnený väčšinou negatívnymi udalosťami, ktoré zasahujú aj do zahraničnej politiky. Ide najmä o oblasti spojené s vojnou a energetickou krízou. Spomenul aj spoluprácu V4 a odsúdil útoky Bruselu na Maďarsko či Poľsko.

Vojna na Ukrajine

Naďalej zastáva názor, že vojna na Ukrajine je rukou agresiou, ale je nutné pýtať sa aj to, prečo k tejto agresii došlo. Načrtol, že počas nedávnej návštevy izraelského prezidenta Herzoga v Českej republike dospel k záverom, že Putin zaútočil na Ukrajinu v dôsledku kapitulácie Severoatlantickej aliancie v Afganistane. Za túto zbabelosť podľa jeho slov zaplatili tí, ktorí sa v Afganistane snažili budovať civilizovanú spoločnosť. Ako dôsledok tejto kapitulácie si podľa jeho názoru ruské vedenie mohlo myslieť, že NATO ustúpi aj v prípade ruského útoku na Ukrajinu. Nestalo sa tak, ale považuje to za pravdepodobnú motiváciu k agresívnym krokom. Ráta s tým, že sa konflikt bude naťahovať, ale verí, že sa ČR zapojí do rekonštrukcie Ukrajiny.

Emmanuel Macron oznámil "koniec blahobytu" vo Francúzsku
Prezident Emmanuel Macron v stredu upozornil, že Francúzsko v novej ére poznačenej klimatickou zmenou a nestabilitou spôsobenou ruskou inváziou na Ukrajine bude prinášať "obete" a môže očakávať "koniec blahobytu". Macron to uviedol v príhovore pri... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Energetická kríza

Prezident Zeman systematicky upozorňuje na súvislosť energetickej krízy s tzv. zelenou politikou, ktorú považuje skôr za zelenú ideológiu, zelené náboženstvo, dokonca za zelené šialenstvo. Práve zelený fanatizmus považuje za zdroj energetickej krízy. Ako príklad uviedol Nemecko, ktoré plánuje uzavrieť aj svoje posledné tri jadrové elektrárne, čím spôsobí zvýšenie cien energetických surovín už len samotný pokles ponuky, pričom dopyt logicky zostáva konštantný. Zrušenie výroby áut so spaľovacími motormi v roku 2035 povedie k nástupu energeticky oveľa náročnejšej elektromobility a skutočnými žrútmi elektrickej energie  budú práve elektrické automobily s krátkym dojazdom a vysokou cenou. Tento smer považuje za odsúdenie k tomu, aby sme sa všetci oddali utópii - tentoraz tej zelenej. Za riešenie považuje nepodľahnutie vábeniu GreenDealu.

Szijjártó: Maďarsko nie je ochotné ani rokovať o energetických sankciách
„Energetické sankcie poškodzujú Európu viac ako Rusko, takže ich sprísnenie by bolo úplne v rozpore so zdravým rozumom,“ napísal včera maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Jeho vyjadrenie priniesol portál mandiner. Podľa jeho príspevku... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Alica Kočišová

"Nehrajme sa, prosím, na veľmoc" 

Témy svojej zahraničnej politiky odporúča vidieť triezvo, nie skrz optiku veľmoci. Bolo by to podľa neho smiešne. Všetci si musia byť vedomí, že ČR je malý až stredný štát a 80% HDP tvorí export. Za chybu považuje oslabovanie prístupu českých exportérov na dnes už najväčší svetový trh - ten čínsky. Vyjadril svoje obavy ohľadom zachovania suverenity štátu a nepodporuje ani trendy, aby väčšina diktovala menšine.

Spochybňovanie spolupráce V4 považuje za hlúpe. Spolupráca stredoeurópskych zemí, ktoré spája rovnaká história, je podľa neho užitočná. Bola aj v prípade, keď ako menšina zabránla zavedeniu povinných migračných kvót. Odsúdil útoky, ktoré sú z niektorých bruselských miest vedené ako voči Poľsku, tak aj voči Maďarsku a povýšenecké poručníkovanie a poučovanie sú podľa neho neprijateľné pre akúkoľvek suverénnu krajinu. 

Dátum, kedy podá Richard Sulík demisiu
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) plánuje podať svoju demisiu budúcu stredu (31. 8.) po rokovaní vlády. Povedal to novinárom na brífingu počas zasadnutia vládneho kabinetu. Sulík nevidí priestor, kam by sa mohli v koaličných rokovaniach... Čítať ďalej
24 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik