Branislav Gröhling: Bojujeme, aby sa v školách kúrilo! V hre aj dištančné vzdelávanie
24 | 08 | 2022 I Alica Kočišová
Keď bojujeme o to, aby sa v školách vôbec kúrilo 

Týmto nadpisom začína svoj status minister školstva Branislav Gröhling. Jeho príspevok zverejnený na sociálnej sieti prinášame v plnom znení:

Považujem za neuveriteľné, že pri všetkých výdavkoch, ktoré sme tu za posledné 2 roky videli, sa musíme od januára doprosovať o takú bežnú vec, akou je to, aby sme deťom v škole zakúrili. Opakovane žiadame rezort financií o financie na nárast cien energií pre školy. Bez výsledku.

7 mesiacov žiadame o úplne základnú vec: Aby sa v školách kúrilo, uvádza Gröhling.

Prvýkrát sme žiadali 24. januára 2022 o financie na vyššie energie spolu so žiadosťou o dorovnanie normatívov na navýšenie počtu žiakov. Dostali sme polovicu sumy. Tá išla do normatívov. 15. februára 2022 sme žiadali o financie na zvýšené ceny energií pre vysoké školy, žiadosť bola zamietnutá.

28. apríla 2022 sme žiadali 51,6 milióna eur na vyššie energie spolu pre regionálne školstvo (ZŠ a SŠ) aj pre vysoké školy. Od apríla bola táto žiadosť bez akejkoľvek odpovede.

4. augusta 2022 sme túto žiadosť museli aktualizovať, keďže sa opäť navyšovali ceny energií. V najnovšej žiadosti sme žiadali o financie na vyššie energie pre regionálne školstvo v sume 36,8 milióna eur a pre vysoké školy v sume 20 miliónov eur. Spolu je to 56,8 milióna eur.

7 mesiacov žiadame o úplne základnú vec: Aby sa v školách kúrilo. Toto nie je obrovská investícia do vybavenia ani do personálu. Toto je kúrenie. Nevyhnutné minimum, aby školy fungovali normálne a nie ako vo vojnovom stave. Je to 56,8 milióna eur, čo by človeku pripadalo ako nemalá čiastka, ak by nevidel, do čoho všetkého sa tu investovali stovky miliónov eur za posledné dva roky. Absurdné riešenia typu „Nechajte deti mesiac doma, veď tam aj tak kúria“ nepripúšťam. Dištančného vzdelávania si žiaci užili viac než dosť a ak by im bolo tento rok nariadené preto, lebo štát odmietol školám zaplatiť kúrenie a svietenie, Slovensko by sa stalo svetovým unikátom.

Sumy, ktoré boli žiadané

P.S: Žiadané sumy sú vypočítané zo skutočných a očakávaných výdavkov škôl. Sekcia financovania prostredníctvom regionálnych úradov školskej správy zozbierala údaje o cenách energií pre ZŠ a SŠ. Išlo o výdavky v roku 2021 a predpokladané výdavky v roku 2022 na základe uzatvorených zmlúv. Tieto údaje boli porovnané s údajmi zo správ o hospodárení za roky 2019 a 2020. Medziročný nárast výdavkov za energie, vodu a komunikácie je v roku 2022 za oblasť regionálneho školstva vo výške 36 821 610 eur (150,2 %), z toho nárast cien plynu je oproti roku 2021 vo výške 19 426 900 eur (159,85 %) a deklarovaný medziročný nárast cien za elektrinu je 11 424 046 eur (166,39 %).

Matovič odchádza
Pripraviť rodinu o rodinné dovolenky, lebo tatko musí bojovať najprv voči mafii, ktorá štát ovládla a potom voči tým, ktorí ju chcú silou-mocou späť, je hlúpe. Ja som to urobil a do smrti si to budem vyčítať. Takto začína svoj najnovší status... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Alica Kočišová

Pod statusom ministra školstva sa hromadia komentáre. Vyberáme z nich.

 Názor pani Inky: "Toto je vysmech nam vsetkym do ksichtu , žobrať v 21.storoci o teplo v skolach pre nase deti!!! Otvorte uz oci , preboha, co sa to deje!!!".

Pani Katarína píše: "Uhoľné prázdniny? Už som myslela, že to už mám za sebou......".

Svoj názor pridáva aj pán Martin: " Matovič pomíňal naše dane na očkovaciu Lotériu a proKresťanský Rodinný balíček. Igor peniaze z našich daní síce rozflákal, ale zase si mohol užívať sladkú omamnú pozornosť. A to mu za tie naše milióny predsa stálo za to."

V komentároch často zaznieva aj otázka, či doma kúriť netreba a kto zostane s malými školopovinnými deťmi doma, ak školy naozaj počas vykurovacej sezóny zavrú.

___________________

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik