Hrozba jadrovej katastrofy. Koho by zasiahlo žiarenie?
23 | 08 | 2022 I Alica Kočišová

Na Ukrajine vyhlásili výstrahu pred jadrovou katastrofou

Ak by bola zasiahnutá najväčšia európska jadrová elektráreň v Záporoží, únik radiácie by sa mohol rozšíriť na stovky kilometrov a jadrový mrak by sa dostal do 13 rôznych krajín, odhalila nová desivá mapa, ktorú pripravil Ukrajinský hydrometeorologický ústav. Z mapy zverejnenej ukrajinskými úradmi vyplýva, že radiáciou by bolo priamo zasiahnuté aj Slovensko. Na základe tohto modelu sa oblak žiarenia z elektrárne rozšíri za tri dni po východnej Európe až po rakúske hranice. Dopad katastrofy bol modelovaný aj vo forme videa, ktoré na Twitteri zdieľala ukrajinská korešpondentka BBC Myroslava Petsa.

Radiačným znečistením môže byť postihnutých celkovo 13 krajín, okrem Ukrajiny aj Bielorusko, Moldavsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Maďarsko, Slovensko, Česká republika a Rusko.

Na základe mapy by rádioaktívna kontaminácia silne zasiahla východ našej krajiny.

Šesť reaktorov elektrárne je momentálne nepoškodených, ale ukrajinské orgány pre zvládanie katastrof sa pripravili na najhoršie scenáre a v oblasti uskutočnili núdzové jadrové cvičenie. Podľa Ukrajiny by poškodenie jadrovej elektrárne mohlo byť ruskou provokáciou, Rusko sa však obáva ukrajinských raketových útokov.

Podpora sa nenašla: OSN Ukrajine o udalostiach v elektrárni v Záporoží neverí (VIDEO)
Bezpečnostná rada OSN nepodporila kyjevskú verziu o jadrovej elektrárni. Na zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov nikto nepodporil ukrajinskú verziu udalostí okolo Záporožskej jadrovej elektrárne. Vyhlásil to zástupca... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Milan Laca

Macron prosí Putina o ochranu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron kvôli kritickej situácii v rámci telefonického rozhovoru poprosil Putina, aby elektráreň ochránil. Kremeľ po rozhovore oznámil, že predstavitelia OSN dostanú povolenie navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň a skontrolovať jej stav.

Elektráreň je pod ruskou kontrolou od začiatku vojny na Ukrajine. V súčasnosti je na mieste umiestnených okolo 500 ruských vojakov z Putinovej osobnej gardy, Ruskej gardy, ako aj okolo 20 jadrových špecialistov z Kremľa. Okrem toho v elektrárni stále pracujú stovky ukrajinských zamestnancov.

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky je ďalšou hrozbou obrovské množstvo ruských zbraní, ktoré sú v súčasnosti uložené v jadrovej elektrárni. Zábery z dronu zverejnené Ukrajinou ukazujú ruské obrnené bojové vozidlá a muničné vozíky rozmiestnené mimo turbínových hál reaktora, pravdepodobne ako ochranný štít.

Turecký prezident Erdogan, ktorý prvýkrát od začiatku vojny navštívil Ukrajinu, cez víkend povedal, že je „znepokojený“ situáciou v Záporoží a dodal: "Nechceme ďalší Černobyľ." Erdogan sa vo Ľvove na západe Ukrajiny stretol s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, ktorý tiež vydal prísne varovanie. "Akékoľvek poškodenie Záporožia je samovražda."

Európa už má vojny na Ukrajine dosť
Hosťom relácie Vojna na Ukrajine v maďarskej televízii Hír TV bol bezpečnostný odborník György Nógrádi, podľa ktorého Európa už má vojny na Ukrajine dosť. Expert v programe uviedol, že Čína a Rusko vstúpili do strategickej aliancie, ktorá vznikla... Čítať ďalej
23 | 08 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik