Podpora sa nenašla: OSN Ukrajine o udalostiach v elektrárni v Záporoží neverí (VIDEO)
13 | 08 | 2022 I Milan Laca

Bezpečnostná rada OSN nepodporila kyjevskú verziu o jadrovej elektrárni. 

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov nikto nepodporil ukrajinskú verziu udalostí okolo Záporožskej jadrovej elektrárne. Vyhlásil to  zástupca predstaviteľa Ruska v organizácii Dmitrij Poľjanský.

Čo ďalej...

Rusko dúfa, že diskusia, počas ktorej, "napriek posadnutosti obvineniami proti Rusku, v skutočnosti nikto nepodporoval bludnú ukrajinskú verziu udalostí", zabráni ukrajinskému vedeniu v nových  provokáciách. Poľjanský tiež vyjadril nádej, že návšteva šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafaela Grossiho v záporožskej elektrárni sa uskutoční v blízkej budúcnosti a nebude mu robiť prekážky Kyjev,  ani sekretariát OSN.

Po ostreľovaní elektrárne

Možno ju odstavia

Rusko nevylúčilo odstávku elektrárne,  ak bude ostreľovanie pokračovať. V dôsledku toho tam zaznamenali trvalé poškodenie prenosových vedení. Podľa ruskej strany  ostreľovanie viedlo k tomu, že záťaž a výkon  jadrovej elektrárne sú minimálne. Tvrdí, že elektráreň zachráni a zakonzervuje. Zároveň vyhlásili, že identifikovali tých, ktorí sa podieľali na ostreľovaní jadrovej elektrárne  v Záporoží.

Najväčšia

Záporožská JE sa nachádza na ľavom brehu Dnepra  neďaleko mesta Energodar. Ide o najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe  z hľadiska počtu blokov a inštalovaného výkonu . V elektrárni je  nainštalovaných šesť jadrových blokov. Od marca je pod kontrolou ruskej armády.

Washington Post: Šialene nafúknuté čísla "ruských strát" na Ukrajine prekvapili aj novinárov
Rusko stratilo na Ukrajine až 80 000 vojakov. Alebo 75 000. Alebo je to 60 000? Nevadí, že číslo je nadhodnotené a od zdroja k zdroju sa mení, hlavne, že do vojenského priemyslu s požehnaním občanov prúdia miliardy. Článok uverejnený v americkom... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik