Minúty hrôzy: Lietadlo nedokázalo pristáť, piloti zaspali
20 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Podľa správy komerčnej leteckej spravodajskej stránky Aviation Herald sa predpokladá, že dvaja piloti počas letu zo Sudánu do Etiópie zaspali a zmeškali tak pristátie, píše portál televízie CNN.

K incidentu došlo na palube Boeingu 737-800 Ethiopian Airlines na ceste z Chartúmu do Addis Abeby, "keď piloti zaspali" a "lietadlo pokračovalo v klesaní".
 
Údaje získané webovou stránkou naznačujú, že lietadlo letelo vo výške 37 000 stôp na autopilota, keď sa mu 15. augusta nepodarilo zostúpiť na medzinárodnom letisku Addis Abeba Bole, jeho plánovanej destinácii.
 
Riadeniu letovej prevádzky sa zrejme nepodarilo spojiť s posádkou napriek niekoľkým pokusom o kontakt. Keď však lietadlo prešvihlo pristávaciu dráhu a pokračovalo po trase, spustil sa poplach. Lietadlo následne začalo klesať a približne o 25 minút neskôr bezpečne pristálo.
 
"Dostali sme správu, ktorá naznačuje, že etiópsky let číslo ET343 na ceste z Chartúmu do Addis Abeby 15. augusta 2022 dočasne stratil spojenie s kontrolou letovej prevádzky v Addis Abebe," uvádza sa vo vyhlásení Ethiopian Airlines v piatok.
 
Podpredseda nemeckého parlamentu: Aktivujte Nord Stream 2 ASAP! Kyjevu sa to nepáči
Nemecko musí povoliť, aby zablokovaný plynovod Nord Stream 2 začal čerpať ruský zemný plyn! Aby „ľudia nemuseli v zime mrznúť a náš priemysel neutrpel vážne škody,“ povedal podpredseda nemeckého parlamentu Wolfgang Kubicki. Kyjevu sa to... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková
 
"Let neskôr po obnovení komunikácie bezpečne pristál. Dotknutá posádka bola až do ďalšieho vyšetrovania vyradená z prevádzky.
Na základe výsledku vyšetrovania budú prijaté vhodné nápravné opatrenia. Bezpečnosť vždy bola a bude našou prvou prioritou," uvádza sa vo vyhlásení leteckej spoločnosti.
'Hlboko znepokojený'
Letecký analytik Alex Macheras na Twitteri vyjadril svoj šok z „hlboko znepokojujúceho incidentu“, ktorý podľa neho mohol byť výsledkom vyčerpania pilotov.
 
"Únava pilotov nie je ničím novým a naďalej predstavuje jednu z najvýznamnejších hrozieb pre leteckú bezpečnosť - na medzinárodnej úrovni," napísal na Twitteri.
 
Sucho odkrylo päťtisícročný „španielsky Stonehenge“
Španielsko čelí mimoriadnemu suchu, čo stláča na historické minimá aj hladiny tamojších riek a vodných nádrží. Nedostatok vody po dlhých rokoch znovu odhalil 5000 rokov starý Dolmen de Guadalperal. Za normálnych okolností ho ukrýva hladina nádrže... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková
 
Vyčerpanosť pilotov - bezpečnostné riziko
 
Správa prichádza len niekoľko mesiacov po tom, čo piloti Southwest Airlines a Delta Air Lines varovali vedúcich leteckých spoločností, že vyčerpanie pilotov je na vzostupe, a vyzvali ich, aby únavu a následné chyby považovali za bezpečnostné riziko.
 
"Únava, akútna aj kumulatívna, sa stala bezpečnostnou hrozbou číslo jeden pre Southwest Airlines," uviedla asociácia pilotov Southwest Airlines alebo SWAPA v liste ešte v apríli riaditeľom aerolínií.
 
Podľa listu rastúci dopyt po leteckej doprave, keď sa toto odvetvie začína odrážať od dna po pandémii Covid-19, a chaos spôsobený nepriaznivým počasím boli jednými z dôvodov zvýšeného vyčerpania pilotov.
 
Talianske noviny Repubblica ešte v máji informovali, že pilota ITA vyhodili po tom, čo „zaspal“ počas letu medzi New Yorkom a Rímom.
Druhý pilot mal v tom čase odpočívať, čo viedlo k tomu, že Airbus A330 stratil na desať minút spojenie s riadením letovej prevádzky. 
 
Balkánsky eparcha: Proti organizátorom Euro Pride by som použil zbraň!
Belehred bol počas uplynulého víkendu mestom, kde sa konal sprievod proti konaniu celoeurópskeho Dúhového pochodu. Ten je v Belehrade naplánovaný na september. Popri hlavnej téme podľa Denníka Štandard akciu sprevádzali aj požiadavky na zachovanie... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Eka Balaskova
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik