Podpredseda nemeckého parlamentu: Aktivujte Nord Stream 2 ASAP! Kyjevu sa to nepáči
20 | 08 | 2022 I Diana Zaťková

Nemecko musí povoliť, aby zablokovaný plynovod Nord Stream 2 začal čerpať ruský zemný plyn! Aby „ľudia nemuseli v zime mrznúť a náš priemysel neutrpel vážne škody,“ povedal podpredseda nemeckého parlamentu Wolfgang Kubicki.

Kyjevu sa to nepáči

Jeho komentáre vyvolali tvrdú reakciu Kyjeva, kde minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba povedal, že „závislosť na ruskom plyne zabíja“.

Plynovod je dokončený, ale Berlín koncom februára odmietol povoliť jeho spustenie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, píše portál Politico.

Kubicki, člen Slobodných demokratov (FDP) ministra financií Christiana Lindnera, vyzval na aktiváciu plynovodu „čo najskôr“, aby sa naplnili zásoby plynu pred zimou.

Dunaj odkryl potopené nemecké vojenské lode s tonami výbušnín
Najväčšie sucho v Európe za posledné roky stlačilo na rekordne nízku úroveň aj hladinu Dunaja. Neďaleko srbského mesta Prahovo sa tak spod hladiny vynorili vraky desiatok nemeckých vojnových lodí z čias druhej svetovej vojny. TASR o tom informuje... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Nemorálne a nemorálnejšie

Uviedol, že neexistuje „žiadny rozumný dôvod neotvoriť Nord Stream 2“, pretože Nemecko už dostáva plyn z Ruska cez starší plynovod Nord Stream 1. Získavanie „plynu z Nord Stream 2 nie je o nič nemorálnejšie ako z Nord Stream 1. Je to len iná fajka,“ povedal.

Dovoz cez Nord Stream 1 nedávno klesol len na 20 percent kapacity, čo je pokles, ktorý ruský Gazprom dáva za príčinu oneskorenému návratu plynovej turbíny. Podľa predstaviteľov Nemecka a EÚ je tento pokles politicky motivovaný.

Kubicki povedal, že otvorenie Nord Streamu 2 otestuje, či je ruský prezident Vladimir Putin ochotný zvýšiť dodávky plynu do Nemecka. Ruský líder minulý mesiac uviedol: "Stále máme jednu pripravenú trasu - Nord Stream 2. Môžeme ju uviesť do prevádzky."

Viacerí členovia FDP Kubickiho vyjadrenia kritizovali . „Nord Stream 2 je mŕtvy,“ povedala Marie-Agnes Strack Zimmermannová, poslankyňa FDP, ktorá predsedá výboru pre obranu Bundestagu.

Sucho odkrylo päťtisícročný „španielsky Stonehenge“
Španielsko čelí mimoriadnemu suchu, čo stláča na historické minimá aj hladiny tamojších riek a vodných nádrží. Nedostatok vody po dlhých rokoch znovu odhalil 5000 rokov starý Dolmen de Guadalperal. Za normálnych okolností ho ukrýva hladina nádrže... Čítať ďalej
20 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik