Na Slovensku možno vyjde ďalšia kniha autora Satanských veršov
13 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

Keď v roku 1988 vyšiel štvrtý román britského spisovateľa Salmana Rushdieho Satanské verše, spôsobil zvlášť v moslimskom svete rozruch, ktorý vyústil do fatvy. V ostatnom čase sa aj na Slovensku hovorí, že v Slovenčine vyjde ďalšia jeho kniha.

Fatva

Veľmi zjednodušene sa dá chápať, ako rozsudok smrti. Každý moslim je povinný zabiť niekoho, nad kým bola vynesená fatva. Nad Rushdiem ju vyslovil iránsky vodca Ajatolláh Chomejní v roku 1989 a hoci už bola zrušená, kdesi pod povrchom stále pretrváva. 

"Fatva proti Rushdiemu bola vystrelená ako guľka, ktorá nezastane, kým nezasiahne svoj cieľ," prehlásil podľa BBCNews Chomejní. Kliatba sa vzťahuje aj na tých, ktorí Satanské verše preložia, či vydajú aj v iných jazykoch a práve na to doplatil napríklad nórsky vydavateľ, ktorý sa zo zranení liečil niekoľko mesiacov. 

Môžeme očakávať veľké výpadky elektrického prúdu?
Po katastrofických scenároch pri nedostatku plynu, či ropy, sa začínajú vynárať aj obavy, či bude v najbližších mesiacoch dostatok elektrickej energie. Naše Ministerstvo hospodárstva má však množstvo iných problémov a toto by s najväčšou... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Rushdie bol zranený

Aj slovenský denník Pravda v sobotu ráno informoval o skutočnosti, že v Indii narodený britský autor Salman Rushdie bol v piatok počas svojej prednášky napadnutý a musel sa podrobiť niekoľkohodinovej operácii. Rushdie útok prežil, no stále hrozí, že príde o oko. Má tiež vážne poranenú ruku a útok poškodil aj pečeň. Podľa posledných správ je pripojený na ventiláciu a nie je schopný komunikovať.

Rushdieho knihy v Slovenčine

Slovenské vydavateľstvo ich vydalo už niekoľko. Pod ich značkou vyšla Čarodejnica z Florencie, Bes, či Quijote. Riaditeľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger vysvetlil, že Satanské verše nevydali, pretože vydávali niekoľko ďalších autorových rozsiahlych románov. On sám odporúča čitateľom knihu Deti polnoci, ktorá je podľa jeho názoru po literárnej stránke najslávnejšia. Svedčí o tom aj to, že autor za tento román získal prestížnu literárnu Man Bookerovu cenu, pripomína denník Pravda.

Biden vyhnal Djokoviča z US Open
Svetová šestka Novak Djokovič sa oficiálne odhlásil už aj z turnaja US Open, kde bola nádej, že by mohol hrať. Dôvod je prostý - odmieta sa podrobiť povinnosti byť očkovaný, informuje portál Sport7. Miesto konania Turnaj US Open sa bude konať od... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik