Ruské energie idú na dračku
11 | 08 | 2022 I Milan Laca

Bloomberg: Rusko napriek sankciám vyhráva konfrontáciu na energetických trhoch.

Objem ruskej produkcie ropy a jej ceny na trhoch naznačujú, že Moskva vyhráva konfrontáciu na ropnom trhu, napísal stĺpčekár agentúry Bloomberg Javier Blas.
Dôkazy
Prvým ukazovateľom je situácia s ťažbou ropy v Rusku. Minulý mesiac sa toto číslo takmer vrátilo na úroveň zo začiatku roka, v priemere takmer 10,8 milióna barelov denne, čo je len o niečo menej ako 11 miliónov v januári. "Toto nie je prudký nárast: júl bol tretím po sebe idúcim mesiacom oživenia ťažby ropy," zdôrazňuje Blas.
Druhým ukazovateľom je cena ruskej ropy. Spočiatku bolo Rusko nútené predávať ropu s obrovskými zľavami, no v posledných týždňoch Moskva opäť získala cenové príležitosti tým, že využila obmedzenú ponuku na trhu. „Teraz nefungujú energetické sankcie,“ zdôrazňuje komentátor.
Spustite plynovod!
Nemeckí politici vyzvali kancelára Scholza, aby otvoril Nord Stream 2, aby sa predišlo nepokojom. Predstavitelia viacerých nemeckých politických strán sa domnievajú, že odmietnutie Nord Streamu 2 bude mať pre tamojšiu ekonomiku strašné následky,... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Milan Laca
Optimizmus sa vyparil 

Najnovšie meradlo úspechu Ruska je podľa neho politické, nie trhové. Ešte na jar boli západní politici optimistickí vo svojich očakávaniach, že kartel OPEC na čele so Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi opustí spojenectvo s Ruskom, no stal sa opak. Krátko po návšteve amerického prezidenta Joea Bidena  Rijáde tam priletel ruský vicepremiér Alexander Novak  a o pár dní neskôr OPEC+ oznámil len mierne zvýšenie produkcie ropy, upozorňuje Blas.

Nebude dobre
„Keď v novembri vstúpia do platnosti európske sankcie na vývoz ruskej ropy, vlády v regióne budú čeliť ťažkej voľbe, keďže energetická kríza začína ovplyvňovať spotrebiteľov a podniky,“ varuje autor. Kombinácia chladného počasia, prudkého nárastu dopytu po elektrine a inflácie neskôr v tomto roku by mohla podkopať západnú podporu Ukrajine.  "Verejne sú európske vlády naďalej odhodlané vypnúť ruskú energiu. Súkromne musia uznať, aké problémy hrozia, a čo tento postoj spôsobí ich ekonomikám," uzatvára Javier Blas.
Matovič sa chcel pochváliť aký je Cattani, opäť mu to ale veľmi nevyšlo
Boj s mafiou je aktuálny vo viacerých štátoch po celom svete. Svoje o tom vedia nielen v Taliansku, Kolumbii či Mexiku, ale ja v takom malom Slovensku. Teda aspoň to tvrdí exprezident Andrej Kiska. No a v čele našich bojovníkov proti mafii stojí... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Tibor Malý
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik