Exdôstojníka armády súdia pre podozrenia zo špionáže pre Rusko
11 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Bývalý dôstojník nemeckej armády predstúpil vo štvrtok pred súd pre obvinenia zo špionáže pre Rusko. TASR prevzala správu z agentúry DPA, podľa ktorej môže tento prípad viesť k ďalšiemu zhoršeniu už aj tak napätých vzťahov Moskvy a Berlína v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Obžalovaný Ralph G. podľa prokuratúry poskytol ruským agentom "množstvo dokumentov a informácií" o nemeckej armáde v období od októbra 2004 do marca 2020. V tom čase pôsobil v armáde ako zástupca veliteľa čaty.

"Domnievame sa, že obžalovaný bol v kontakte s ruskou vojenskou tajnou službou GRU prostredníctvom viacerých osôb, predovšetkým z ruskej ambasády v Berlíne," spresnil prokurátor Gerd Kaiser vo štvrtok na súde v Düsseldorfe.

Napätie medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou (NATO) stúplo na úroveň nevídanú od čias studenej vojny predovšetkým po prijatí tvrdých sankcií zo strany Západu voči Moskve v dôsledku jej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, pripomína DPA.

Čína obvinila Ameriku z vypuknutia vojny na Ukrajine
"Spojené štáty boli hlavnou príčinou vypuknutia vojny na Ukrajine, pretože rozširovaním NATO "zatlačili Rusko do kúta", povedal čínsky veľvyslanec v Moskve Zhang Hanhui. "Ruská tlačová agentúra TASSZ urobila rozhovor s čínskym veľvyslancom, v... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Čo všetko obžalovaný spáchal

Samotný obžalovaný Ralph G. ani jeho obhajca prípad nekomentovali. Spolková prokuratúra ho tiež obviňuje, že ruským agentom odovzdával informácie o plynovode Nord Stream 2, ktorý vlastní ruský plynárenský gigant Gazprom. Nemecko pozastavilo proces jeho schvaľovania vo februári.

Prokuratúra tvrdí, že obžalovaný poskytol ruským agentom aj informácie o nemeckých zálohách či civilnej ochrane. Ruská tajná služba sa cez neho dostala tiež k osobným a kontaktným údajom vysokopostavených dôstojníkov nemeckých ozbrojených síl a prominentných šéfov firiem.

Podozrivý vraj tiež Rusom pomáhal porozumieť obrannej politike Spojených štátov voči ich spojencom v NATO, uviedla prokuratúra. "Nenašli sme dôkazy, či bol za tieto informácie platený. Zarážajúce bolo len to, že opakovane dostával pozvánky na oficiálne ruské podujatia," podotkol prokurátor.

Bielorusko a NATO?
Bielorusko deklaruje pripravenosť spolupracovať s NATO. Minsk hovorí o možnosti spolupráce, ale pri zachovaní spojenectva s Ruskom. Všeličo je možné Bielorusko neodmieta spoluprácu s alianciou v určitých oblastiach, Brusel by však mal brať do... Čítať ďalej
11 | 08 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik