Vietnam: Homosexualita je porucha, ministerstvo zdravotníctva reaguje
09 | 08 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Vo Vietname je homosexualita a iné zvrátenosti, chápaná ako duševná porucha, ktorá sa dá liečiť. Vietnamské ministerstvo zdravotníctva v dokumente určenom pre lekárov uviedlo, že homosexualita nie je choroba a vyzvalo ich, aby prestali diskriminovať komunitu LGBTI. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa aktivistov ide o dôležitý krok smerom k uplatňovaniu práv LGBTI komunity, pretože vo Vietname sa homosexuáli, bisexuáli či transsexuáli často cítia byť vytlačený na okraj spoločnosti.

Rezort zdravotníctva vo svojom oficiálnom dokumente uvádza, že "homosexualita sa nedá liečiť, nie je ju potrebné liečiť a nedá sa zmeniť". Vyzvalo tiež zdravotníckych pracovníkov, aby rešpektovali odlišnosti vo vnímaní rodovej identity a sexuálnej orientácie.

"Nepovažujte homosexualitu, bisexualitu alebo transsexualitu za chorobu," píše sa v dokumente ministerstva.

Hoci je Vietnam považovaný – v porovnaní s niektorými inými ázijskými krajinami – v otázke LGBTI práv za pomerne progresívnu krajinu, často sa tam šíria dezinformácie o sexuálnej orientácii či rodovej identite, píše AFP. Podľa správy ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch z roku 2020 niektorí pedagógovia a rodičia učia deti, že homosexualita je duševná choroba. Niektorí miestni lekári dokonca tvrdia, že dokážu príslušníkov sexuálnych menšín "vyliečiť".

Vietnam zrušil zákaz manželstiev osôb rovnakého pohlavia v roku 2015, ale tieto zväzky zatiaľ plne nezrovnoprávnil s heterosexuálnymi manželstvami. Doposiaľ nebola zlegalizovaný ani proces zmeny pohlavia, pripomína AFP.

Aká nebezpečná je situácia v jadrovej elektrárni v Záporoží?
Ukrajinský reaktor bol poškodený a OSN žiadala prístup na miesto. Medzinárodná organizácia vyzvala medzinárodných inšpektorov, aby umožnili prístup do jadrovej elektrárne v Záporoží na Ukrajine po tom, čo bola cez víkend ostreľovaná. Aká... Čítať ďalej
09 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik