Pfizer kúpi GBT, výrobcu liekov na anémiu, za 5,4 miliardy USD
08 | 08 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Americký výrobca liekov Pfizer v pondelok oznámil dohodu o akvizícii Global Blood Therapeutics (GBT), výrobcu lieku na kardiovaskulárnu anémiu, za 5,4 miliardy USD (5,29 miliardy eur). TASR správu prevzala z AFP.

Na základe dohody spoločnosť Pfizer, jeden z popredných výrobcov vakcín proti ochoreniu COVID-19, získa Oxbryta na liečbu kardiovaskulárnej (kosáčikovej) anémie, genetického ochorenia červených krviniek, ktoré postihuje predovšetkým ľudí afrického, blízkovýchodného alebo juhoázijského pôvodu. Minulý rok dosiahli tržby z predaja Oxbryta približne 195 miliónov USD a spoločnosti považujú tento liek za potenciálny trhák.

Newyorský farmaceutický gigant zaplatí 68,50 USD za všetky zostávajúce akcie Global Blood Therapeutics, uviedli spoločnosti v pondelok vo vyhlásení pred otvorením amerických trhov. To je dvojnásobok ceny akcií z 3. augusta, keď sa začali šíriť fámy o prevzatí. Predstavenstvá oboch spoločností transakciu jednomyseľne schválili.

"Sme nadšení, že môžeme v spoločnosti Pfizer privítať kolegov z GBT a spolupracovať na premene životov pacientov, pretože sa už dlho snažíme riešiť potreby tejto nedostatočne obsluhovanej komunity," uviedol vo vyhlásení predseda a generálny riaditeľ koncernu Pfizer Albert Bourla.

Predaj Oxbryta pomohol GBT dosiahnuť za 1. štvrťrok tržby vo výške 55 miliónov USD (nárast o 41 %).

Obrat spoločnosti Pfizer v 2. štvrťroku vyskočil o 47 % na rekordných 27,74 miliardy USD vďaka predaju vakcíny a tabletiek na ochorenie COVID-19.

Spoločnosť Pfizer však potrebuje nové produkty, pretože sa obáva ústupu pandémie, čo ohrozuje jej príjmy z najpredávanejšej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a tabletky Paxlovid.
(1 EUR = 1,0199 USD)

Spoluzakladateľ Pink Floyd Roger Waters obhajuje Rusko: Bidena označil za vojnového zločinca!
Roger Waters, spoluzakladateľ Pink Floyd, má vyhranené politické názory. Počas výbušného rozhovoru na CNN spustil zúrivý útok proti Joeovi Bidenovi a vláde USA kvôli ich úlohám v ruskej vojne na Ukrajine. Vojnový zločinec Hudobná legenda sa... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik