Plynové radovánky
07 | 08 | 2022 I Milan Laca
V najbližších mesiacoch bude Európa pravdepodobne musieť súťažiť s Áziou o ruský skvapalnený zemný plyn, píše Wall Street Journal.
 
S blížiacou sa zimou sa podľa autorov článku situácia pre krajiny EÚ zhorší. Dokonca aj ruské dodávky LNG môžu byť prerušené. Ekonomické oživenie v Číne po problémoch s koronavírusom,  alebo  pre studenú zimu v Ázii, sa stanú zámienkou na boj v Európe o vývoz LNG, čo povedie k ďalšiemu zvýšeniu cien," píše sa v článku.
Bude ako nebolo
Autori sa domnievajú, že zhoršenie životnej úrovne Európanov môže ovplyvniť ich vytrvalosť pri podpore Ukrajiny a v krajinách EÚ sa môžu dostať k moci vlády, ktoré zničia západnú koalíciu. "Vysoké ceny energií ovplyvňujú európsku ekonomiku a spôsobujú ťažkosti, ktoré povedú k verejným nepokojom a ľudia začnú voliť s prázdnymi peňaženkami," opísal scenár denník.
 
Peter Szijjártó: Následky vojny budú dramatickejšie, ako sú dnes
"Vojna na Ukrajine má dramatický dopad na celý svet a jej následky budú ešte horšie, ako sú teraz," uviedol šéf maďarskej diplomacie Peter Szijjártó na sociálnej sieti potom, ako sa stretol s jordánskym ministrom zahraničných vecí Aymanom Safadim v... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová
Nepoučili sa

Európsky trh zažil v minulom roku plynový kolaps, ktorý bol spôsobený obmedzenou ponukou od hlavných dodávateľov, nízkou úrovňou naplnenosti  podzemných zásobníkov a vysokým dopytom po skvapalnenom zemnom plyne (LNG) v Ázii.  Teraz je Európa naďalej pod tlakom v dôsledku pretrvávajúceho napätia s dodávkami z Ruska. Vývoz ruského plynu klesol po začatí vojenskej operácie na Ukrajine. Dodávky cez Nord Stream  a cez ukrajinský systém na prepravu plynu výrazne klesli. Cez plynovod Jamal-Európa sa úplne zastavili.

Ruský postoj
Ruská strana opakovane tvrdí, že obmedzenie dodávok cez Nord Stream je vyvolané výlučne sankciami, ktoré spôsobili problémy s údržbou a opravou nemeckých plynových turbín Siemens.  Prevádzku teraz zabezpečuje len jedna turbína. Hovorca ruského prezidenta Putina Dmitrij Peskov vyhlásil,  že Poliaci uvalili sankcie na trasu Jamal-Európa a Ukrajina zastavila jednu z dvoch vetiev plynovodu pre absolútne vymyslené zámienky. 
 
Erdogan: Turecko bude Rusku za časť dodávok plynu platiť v rubľoch
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu potvrdil, že Turecko bude za časť dodávok ruského zemného plynu platiť v rubľoch, informuje agentúra AFP. Túto skutočnosť už v piatok neskoro večer oznámila Moskva po vyše štvorhodinových rokovaniach,... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik