Peter Szijjártó: Následky vojny budú dramatickejšie, ako sú dnes
07 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Vojna na Ukrajine má dramatický dopad na celý svet a jej následky budú ešte horšie, ako sú teraz," uviedol šéf maďarskej diplomacie Peter Szijjártó na sociálnej sieti potom, ako sa stretol s jordánskym ministrom zahraničných vecí Aymanom Safadim v New Yorku. Szijjártó tvrdí, že v súvislosti so situáciou na Ukrajine dochádza k fatálnym chybám.

"V dôsledku vojny a sankcií čelíme mimoriadnym globálnym ekonomickým výzvam, nehovoriac o výzvach v oblasti bezpečnosti dodávok energie. Na celom svete rastú ceny, narúšajú sa dodávateľské reťazce a dodávky energie. To, čo sa doteraz považovalo za neotrasiteľné, sa stáva neistým," píše na sociálnej sieti šéf maďarskej diplomacie Peter Szijjártó.

Len asi 30 percent západných zbraní poslaných na Ukrajinu sa dostane na front
"Len asi 30 percent západných zbraní poslaných na Ukrajinu sa dostane na front," informuje maďarský portál Index.hu. "Väčšina zbraní a vojenských dodávok dodaných NATO prichádza na poľskú hranicu, kde ich Spojené štáty a spojenci odovzdajú... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Následky vojny budú dramatickejšie, ako sú dnes

"Žiaľ, musel som súhlasiť s mojím kolegom jordánskym ministrom zahraničných vecí Aymanom Safadim v New Yorku, že s postupom vojny budú následky ešte dramatickejšie ako teraz, takže to najhoršie je ešte len pred nami," tvrdí Szijjártó.

"Zhodli sme sa tiež, že medzinárodné úsilie by sa teraz malo konečne zamerať výlučne na čo najskoršie vytvorenie mieru a zdržať sa krokov, ktoré predlžujú vojnu a zhoršujú jej dôsledky," komentuje.

"Niet pochýb o tom, že prerušenie komunikačných kanálov by bolo fatálnou chybou, pretože by to úplne znemožnilo mierové rokovania. Musíme si však uvedomiť, že všetky vojny končia rokovaniami. Na základe toho všetkého som potvrdil maďarský postoj: je nevyhnutné okamžité prímerie a okamžité začatie mierových rokovaní," dodal v závere príspevku Peter Szijjártó na sociálnej sieti.

Izrael: Letecká ofenzíva v Gaze môže potrvať aj týždeň
Izraelská letecká ofenzíva proti militantom v pásme Gazy môže potrvať aj týždeň. Uviedol to v sobotu hovorca izraelskej armády, podľa ktorého zatiaľ neprebiehajú žiadne rokovania o uzavretí prímeria, informuje agentúra AFP. Pri izraelských... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik